Rok trajanja čokolade zavisi od niza faktora, uključujući datum naveden na proizvodu, način pripreme i način skladištenja čokolade.
Boja čokolade može biti od bele do skoro crne, a najveći procenat kakaa nalazi se u najcrnjoj čokoladi. Mlečna čokolada je obično svetlo braon boje i najčešće je najslađa, dok je tamna čokolada mnogo tamnije boje i gorkog ukusa. Pokazalo se da tamna čokolada može pomoći u održavanju zdravlja srca.Što je veći procenat kakaoa i što je tamnija boja, to je ta čokolada bolja za vas.
Rok upotrebe
Što se tiče roka trajanja, naravno da je kraći ako se čokolada ne skladišti kako treba. Ali na čokoladama se obično navodi datum do kojeg je najbolje da se koristi, a ne rok trajanja. To znači da ovaj proizvod možete koristiti i nakon isteka ovog roka, odnosno nakon datuma do kojeg je čokoladu najbolje iskoristiti.
Ako je držite u ostavi, čokolada će biti dobra dva do četiri meseca. Ako ga držite u frižideru, možete ga koristiti četiri do šest meseci.
Kako znaš da više nije dobra?
Ako vidite male bele tačke koje se formiraju na ivicama čokolade, to znači da se suši i stari i da neće imati tako dobar ukus kao kada je sveža. Još uvek možete da ga koristite za kuvanje, ali neće biti tako dobro. Nakon toga, u zavisnosti od vrste proizvoda, može početi da dobija voštani ukus. Naravno, postoje određeni zdravstveni rizici povezani sa pokvarenom hranom, zato praktikujte tehnike bezbednosti hrane. Pored toga, imajte na umu da je uvek najbolje i najbezbednije pojesti proizvod pre nego što mu istekne rok trajanja. Čokoladu je najbolje držati na suvom i hladnom mestu kako bi što duže ostala sveža.
Preuzmite android aplikaciju.