Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Kojи су најчешћи узрочници јутарње главобоље

Дехидратација и хркање су само неки од разлога за ову непријатну појаву.
Фото: Unsplash/Adrian Swancar

Ујутру би свакако требало да смо најодморнији и најорнији за рад и друге дневне активности. Међутим, уколико се пробудимо са болом у глави, може се рећи да дан не обећава. Бол у глави зна да буде толи иритирајући да обављање најједноставнијих дневних обавеза зна да буде јако напоран.

Да ли ће бол бити краткотрајан или ће трајати читав дан зависи од појединца. А који су то разлози због којег се јавља бол у глави у најранијем делу дана?

Несаница
Фото: Pexels/Ron Lach

Познато је колико сан утиче на цео човеков организам, па исто тако уколико немате довољан квалитетан сан, то би могао бити један разлог за појаву јутарње главобоље. Доказана је веза између недостатка сна и тензионе главобоље. Када смо неиспавани, наш праг бола је нижи, па смо више осетљиви на бол који главобоља изазива.

Недовољно воде

Чест узрочник главобоље може бити дехидратација. Уколико током дана не пијете довољно воде, врло вероватно да ћете се пробудити са болом у глави, који може бити чак и мигренозни. Зато хидрирајте тело током дана, како бисте избегли ову непријатност када се пробудите.

Хркање и ометано дисање

Још један од узрока настанка јутарње главобоље јесте хркање, али и поремећај дисања током спавања, тј. апнеја. Ове паузе у дисању током спавања трају више од 10 секунди и чест су узрок испрекиданог спавања, честог буђења, али и пада нивоа кисеоника у крви. Све ово су узроци због којих ћете имати главобољу у јутарњим сатима. Добра вест је што главобоље изазване апнејом и хркањем трају краће.

Попили сте коју чашицу више
Фото: Pexels/Ron LAch

Ако сте увече наздравили са којом чашицом више, будите сигурни да ћете се пробудити са главобољом. Мамурлук је директно повезан са појавом ове иритирајуће боли у глави. Још кад додате да вам је организам додатно дехидриран због конзумације алкохола, јасно вам је шта вас чека када се пробудите након вечерњих коктела.

Odmah uzimate telefon u ruke: Zbog ovih grešaka se ujutru budimo mrzovoljni

Преузмите андроид апликацију.