Zdrava ishrana znači početak dana na pravi način hranljivim doručkom. Ovsena kaša i jaja su dve od najčešćih namirnica za doručak i često se ističu zbog svojih zdravstvenih prednosti. Ali koji je bolji za vas?

Odgovor je dao Angel Luk, registrovani dijetetičar. Odlučila se za ovsenu kašu.
Moj odgovor dolazi iz konsultacija sa bezbrojnim ljudima koji ne konzumiraju dovoljno vlakana, i kao rezultat toga pate od loše regulisanog nivoa šećera u krvi, holesterola i probavnog zdravlja.
Vlakna ne izazivaju naglo povećanje šećera u krvi i mogu smanjiti nivo holesterola.
Oni takođe pomažu u regulisanju varenja i uklanjanju otpada iz tela. Sve ove prednosti doprinose vašem zdravlju i blagostanju. Kada su u pitanju vlakna, ovsena kaša je jasan pobednik.
Važno je napomenuti da ne postoji univerzalna dijeta koja odgovara svima. Svaka osoba ima jedinstvene potrebe u ishrani.
Ishrana nije jednostavna i da zavisi od kvaliteta hrane koju kupujete i načina na koji je pripremate. Postoje nezdravi načini pripreme jaja, kao i ovsene kaše.
Pored toga, vlakna su samo jedan deo veće nutritivne slike. Zdrava ishrana takođe uključuje odgovarajuću količinu proteina, masti i mikronutrijenata.
Veliko jaje sadrži šest grama kompletnog proteina, što znači da obezbeđuje sve esencijalne aminokiseline koje telo ne može da proizvede samo.
S druge strane, jedna šolja nekuvane ovsene kaše od celog zrna sadrži 10 grama proteina i 6 grama masti.
Međutim, ovsene pahuljice treba kombinovati sa drugom hranom da biste dobili kompletan protein.
Konačno, i jaja i ovsena kaša se smatraju nutritivno bogatom hranom jer su bogate vitaminima i mineralima.
Zaključak? Oba su dobri izbori!
Bez obzira da li odaberete jaja ili ovsenu kašu, vaš doručak će biti hranljiv. A ako želite prednosti obe namirnice, jednostavno ih kombinujte!
Preuzmite android aplikaciju.