Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Које врсте риба би требало два пута недељно да конзумирате?

Риба је здрава храна која садржи висок удео протеина и омега-3 масних киселина, па се често препоручује као саставни део исхране.
Фото: Unsplash/Alessandro Rossi

Америчко удружење кардиолога препоручује конзумацију рибе најмање два пута недељно, посебно оне која садржи висок проценат масноћа, попут лососа, пастрмке, сардине и туне.

Наиме, управо ове врсте рибе обилују омега-3 масним киселинама, које су битне за правилно функционисање мозга и срца.
Бројна истраживања показала су да оне смањују упале и ризик од срчаних болести, а важне су и за пренатални развој беба.

Врсте риба које наводимо у наставку текста обилују нутритивним вредностима, али и мастима неопходне организму за правилно функционисање.

Лосос
Фото: Unsplash/Sebastian Coman photography

Лосос је нутритивно комплетна намирница, и то се односи на све врсте лососа, иако се те вредности разликују од врсте до врсте.

Оно што треба да знате јесте да само једном порцијом лососа, од само 100 грама, ви уносите протеине који су вам потребни за један дан.

Поред протеина и масти, лосос је богат витаминима, који су значајни за људско здравље. Посебно треба издвојити витамин Д, којег нема баш много у другим намирницама.

Затим, ту су и и витамин Б, а од минерала посебно се издвајају калијум и селен.

Интересантно је да 100 грама лососа има више калијума него једна банана. Од осталих витамина треба издвојити и витамин А, Е, К, као и магнезијум, фосфор,

Бакалар

Бакалар обезбеђује добре количине омега 3 и омега 6 масних киселина, као и витамине Б12, Б6, Б3, Е и Ц.

Фото: Pexels/Fahrad Ibrahimzade

Бакалар је такође богат витамином А, обезбеђујући 90 одсто дневног препорученог уноса овог витамина.

Ова риба садржи и минерале као што су фосфор, калијум и селен.

Харинга

Харинга нуди минерале важне за здравље костију. Даје вам калцијум, магнезијум и фосфор – три хранљиве материје које тело користи да изгради хидроксиапатит, минерални комплекс који изграђује зубе и кости.

Порција од 170 г харинге нуди 2,8 грама ДХА и ЕПА – две врсте омега-3 масних киселина.

Ваше тело користи омега-3 киселине да промовише здраво функционисање мозга, а низак ниво омега-3 масних киселина може да повећа ризик од Алцхајмерове болести.

Скуша
Фото: Unsplash/Anton Nikolov

Скуша садржи велики проценат омега-3 масних киселина, чак два пута више од лососа и због тога је сјајна за регулисање крвног притиска.

Богата је и селеном, који заједно с протеинима ствара антиоксидансе и јача имунолошки систем.

Посебно се препоручује трудницама, због фосфора и магнезијума.

Смуђ

Смуђ даје потребну енергију организму, помаже код малаксалости и депресије. Побољшава пробаву, концентрацију и правилан рад множданих ћелија. Регулише рад хормона посебно штитне жлезде.

Ублажава упалне процесе, појачава имуни систем и позитивно делује на кости, везивна ткива, зубе и десни.

Сардина

Једна конзерва сардине садржи више од половине дневне препоручене дозе омега-3 који је неопходан за одржавање нивоа доброг холестерола, здравље срца, мозга и хормонски баланс.

Фото: Unsplash/Alyssa Li

Селен и јод налазе се у сардини, а неопходни су за добар рад тироидне жлезде.

Такође, садрже веома високу количину витамина, протеина неопходних за нормалан рад организма.

Туна

Туњевина је изузетно здрава намирница. Богата је храњивим састојцима, јер садржи минерале попут калијума, селена и магнезијума.

Осим тога садржи велике количине витамина Б комплекса и омега-3 масне киселине које су од кључног значаја за здраву исхрану.

Смањује симптоме депресије, јача имунолошки систем, штити срце, побољшава здравље мозга и ублажава болове у зглобовима.

Najbolji dodaci za blistavu kožu, zdravu kosu i jake nokte

Преузмите андроид апликацију.