Početna > Život i stil
Život i stil

Koje su prednosti tamne čokolade? Ukusan slatkiš sa brojnim benefitima

Naučne studije su pokazale da je tamna čokolada bogata antioksidansima i prepuna hranljivih materija, što ovu gorko-slatku poslasticu čini hranom sa brojnim prednostima.
Tamna čokolada sadrži fitonutrijente zvane flavonoidi, biljne hemikalije koje deluju kao antioksidansi. Biljka kakao od koje se dobija čokolada takođe sadrži jedinjenje zvano teobromin, koje igra veliku ulogu u organizmu.
Foto: Unsplash/Elena Leya

– Kakao je prepun brojnih antioksidanata – zapravo više od zelenog čaja ili crvenog vina. Što je čokolada tamnija, više antioksidanata ćete dobiti, ali mora postojati ravnoteža između jedenja ukusne tamne čokolade i dobijanja zdravstvenih prednosti – kaže Tobi Amidor, stručnjak za ishranu, za Everyday Health.

Tamna čokolada može poboljšati nivo šećera u krvi i tako smanjiti rizik od dijabetesa

Studije su pokazale da zdrave količine tamne čokolade bogate kakaom mogu da poboljšaju način na koji telo metabolizuje glukozu kada se jede kao deo zdrave ishrane. Insulinska rezistencija uzrokuje visok nivo glukoze u krvi (šećera) i znak je dijabetesa tipa 2. U jednoj studiji, otkriveno je da flavonoidi u tamnoj čokoladi smanjuju oksidativni stres, za koji naučnici smatraju da je primarni uzrok insulinske rezistencije.

Dok se istraživači slažu da crna čokolada ima mnoge zdravstvene prednosti, potrebno je dalje istraživanje kako bi se utvrdilo da li postoji uzročno-posledična veza između konzumiranja čokolade i rizika od dijabetesa.

Dobra za creva i može pomoći u gubitku težine

Svakodnevna navika konzumiranja čokolade verovatno izgleda kao suprotna od onoga čemu treba da se bavite da biste smršali. Ali crna čokolada je druga drugačija. Istraživanja sugerišu da crna čokolada zapravo može da igra ulogu u kontroli apetita, što bi zauzvrat moglo pomoći u gubitku težine. Naravno, konzumiranje više od preporučene količine dnevno može da se suprotstavi bilo kakvom potencijalnom gubitku težine.

Mnoštvo hranljivih sastojaka

Bilo koja tamna čokolada od 70 posto kakaa ili više sadrži antioksidante, vlakna, kalijum, kalcijum, bakar i magnezijum. Ali crna čokolada takođe sadrži dobar deo kalorija i masti, pa vodite računa o svom dnevnom unosu.

Naučite dete da radi kućne poslove prema Montesori sistemu

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake