Postoje različite vrste grožđa, a glavna razlika koju vidimo je boja. Ali pitanje je da li postoji razlika u efektu na telo?
Kada je u pitanju količina minerala i vitamina, varijacije između različitih sorti grožđa su minimalne. Sve sorte se sastoje uglavnom od vode i bogate su fruktozom.
I belo i crno grožđe imaju iste zdravstvene prednosti.
Jedina razlika između belog i crnog grožđa je što grožđe u tamnijim nijansama ima mnogo veću količinu resveratrola
Crno i crveno grožđe ima resveratrol. Resveratrol je poznat uglavnom po svom pozitivnom uticaju na starenje. Takođe pomaže u kontroli šećera u krvi jer povećava lučenje insulina u vašem telu.
Seme i ljuske crvenog grožđa takođe imaju veliku količinu vlakana.
Grožđe je bogato vitaminima B1, B6, B2, A i C; ima bakar, gvožđe, magnezijum, cink, kalijum i natrijum; i organske kiseline, jabučna, vinska i limunska.
U kožici crvenog grožđa koncentrisani su brojni polifenoli (pre svega resveratrol) koji smanjuju potrošnju energije, nakupljanje masti u jetri, šećer u krvi, pa čak i snižavaju krvni pritisak.
Što se tiče kalorija u grožđu, ona je oko 60 na 100 grama, tako da je niskokalorično voće.
Otkriveno koja je najzdravija kombinacija namirnica za doručak
Preuzmite android aplikaciju.