Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Која је разлика између психопате и социопате?

Лекари ретко дијагностикују некога као психопату или социопату. Они углавном користе другачији термин: антисоцијални поремећај личности.
Фото: Pixabay/geralt

Већина стручњака верује да психопате и социопате деле сличне карактеристике. Такви људи немају способност да разликују добро од лошег. Такође им је тешко да разумеју осећања других људи, а још теже саосећају.

Имају ли савести?

Кључна разлика између психопате и социопате је присуство савести, тог унутрашњег гласа који говори особи да ли ради нешто што не би требало. Психопата нема савести. Ако ће вас психопата лагати, неће осећати никакву моралну нелагоду. Он ће посматрати друге и након неког времена ће се уклопити у своју околину како га не би открили. Социопата обично има савест, али је веома слабо развијена. Он ће знати да то што ради није прихватљиво и осећаће одређени степен кривице, али га то неће спречити у његовом плану.

Психопате и социопате не могу да саосећају са другим људима.

Они немају способност да се ставе у кожу друге особе и покушају да схвате како се та особа осећа. Неко ко пати од овог поремећаја личности види друге људе као објекте које могу користити за своје добро. Нису увек насилни Психопате и социопате се у медијима често приказују као насилне особе. У стварности, неко ко пати од асоцијалног поремећаја личности може бити насилан, али обично није. Уместо тога, он чешће користи манипулацију да би добио оно што жели. Хладни су и увек калкулишу како би из сваке ситуације извукли највише што могу, не размишљајући превише о томе како се осећају други око њих. Ако препознате неке од ових особина код вољене особе, можда ћете почети да верујете да је та особа социопата или психопата. Међутим, само зато што је особа зла или себична, то не значи да пати од овог поремећаја.

Дијагностиковање антисоцијалног поремећаја личности

Не постоје лабораторијски тестови за потврду менталних поремећаја. Ако су присутне нагле промене у личности особе, лекар може препоручити физички преглед, тест крви или скенирање мозга како би утврдио да ли је физички поремећај присутан. Психијатар или психолог ће вероватно анализирати особу пажљиво осмишљеним питањима како би стекли дубље разумевање личности те особе. Ови облици поремећаја личности обично почињу да се јављају у адолесценцији, када је личност већ боље формирана. Међутим, постоје случајеви када се ови поремећаји могу приметити већ код детета у доби од 8 година.

Који су узроци?

Тачни узроци још увек нису познати. Већина људи верује да је то због комбинације услова, од начина на који се особа носи са стресом до начина на који је одгајана. Родитељи који се према деци понашају као да су од стакла могу им усадити неке особине које ће касније довести до нарцизма. Танка је линија између здраве бриге и нездравог јачања ега детета.

Али, с друге стране, игнорисање или занемаривање детета такође неће имати позитиван ефекат на развој његове личности. Тада деца почињу да осећају потребу да преживе, да се брину о себи, када нико други то не жели.

Третман

Не постоји лек, али терапија дефинитивно може помоћи. Циљ је да особа поради на свом самопоуздању и развије реалнија очекивања од других људи. Не постоји лек за ове поремећаје личности, али су депресија и анксиозност често присутни. Из тог разлога се често прописују антидепресиви. Ако нарцисоидна особа почне да конзумира алкохол или дрогу, што је врло често, важно је да на време почне да лечи ове зависности.

Šta se dešava ako uzimate vitamin C svaki dan?

Преузмите андроид апликацију.