Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Кључне намирнице које потпомажу развој бебиног мозга

Намирнице које нудите својој беби треба да буду хранљиво пуновредне и да обезбеде потребне витамине и минерале који ће подстицати њен правилан раст и развој.
Фото: Unsplash/Colin Maynard

Многи родитељи беба са нестрпљењем очекују период увођења чврсте хране у исхрану. Први сусрет са чврстом намирницом је за сваку бебу јединствен. Неке бебе прву намирницу прихвате моментално, а неким треба више времена.

У складу са препорукама педијатара понудите својој беби различите намирнице и будите стрпљиви. Намирнице које нудите својој беби треба да буду хранљиво пуновредне и да обезбеде потребне витамине и минерале који ће подстицати њен правилан раст и развој.

Сматра се да су првих хиљаду дана живота најважнији за развој детета. Поред љубави и неге, детету је потребно понудити и намирнице које ће позитивно утицати на његов раст и развој.

Када беба навикне на чврсту структуру намирнице и уводите јој све већи број нових дозвољених намирница, обратите пажњу на оне које позитивно утичу на развој мозга, менталне функције па тако и на ментални развој детета.

Јогурт или кисело млеко
Фото: Unsplash/Sara Cervera

Богат извор калцијума, протеина и здравих масти. Увођење здравих масти у исхрану потпомаже развој можданих ћелија, док пробиотске бактерија потпомажу развој уравнотежене микробиотске флоре црева бебе. Недавне студије су утврдиле постојану везу између црева и мозга. Препорука педијатара гласи да се пуномасни јогурт уведе између 7 и 8 месеца бебе. Јогурт са дозвољеним житарицама је добар оброк за почетак дана.

Сир

Мање количине мекане текстуре и благог укуса се уводи између 8. и 10. месеца бебиног живота. Као и млеко, садржи обиље калцијума, протеина и здравих масти. Сир у комбинацији са поврћем представља сјајну вечеру.

Каша од целог зрна жита
Фото: Unsplash/Mea Mu

Прва намирница коју беба једе је каша без глутена. Најчешће је од пиринча јер он сам по себи има слаткасти укус. У зависности од подручја у ком живите а потом и узраста бебе даје се каша од овса (која природно не садржи глутен али може да се “загади” по силосима), качамак, а касније и житарице које садрже глутен (пшеницу, јечам, спелту).

Цело зрно жита нуди обиље протеина и биљних влакана који подстичу развој цревне флоре а тако утичу и на ментални развој детета.

Јаја

Са 8 месеци се постепено уводи жуманце због потенцијалне алергијске реакције. Жуманце садржи витамине растворљиве у мастима А, Д, Е и К, затим холин, селен и витамин Б12, све материје које су неопходне за правилан развој органа.

Оно, такође, садржи и холестерол који облаже мождане ћелије. Беланце које је богато протеинима се уводи тек након годину дана.

Јабука
Фото: Pexels/Shohei Ohara

Вероватно прво воће са којом се беба сусреће, садржи кверцетин, материју која стимулише мождану активност. Јабуке су најприступачније воће које можете понудити беби. Јабука се прво припрема као пире а када почну да ничу зуби нуди се и као прва намирница за грицкање.

Сочиво

Када беба напуни годину дана почиње са увођењем махунарки. Сочиво представља најблажу форму, јер не изазива надимање као што то може изазвати пасуљ, који је код нас најпопуларнији. Махунарке су генерално добар извор биљних влакана, гвожђа и протеина.

Тамно зелено лиснато поврће
Фото: Pexels/cottonbro

Због садржаја нитрата, ово поврће се нуди тек од 10 месеци. Обично се зелено лиснато поврће не нуди само него у комбинацији са неком другом намирницом, да би беба лакше поднела укус. Зелено лиснато поврће садржи лутеин и витамин К, који позитивно утичу на мождану активност.

Риба

Представља лако сварљиву намирницу богату омега 3 масним киселинама које су неопходне за когнитивни развој детета. Пре увођења рибе у исхрану, после напуњеног 9-тог месеца, консултујте се педијатром у вези потенцијалне алергијске реакције.

Када је у питању исхрана беба и мале деце, кључ је у разноврсности намирница. Не одустајте већ након првог одбијања понуђене намирнице и згроженог лица вашег малог чеда. Упорност и истрајност се на крају увек исплати, а све у циљу здравља вашег детета.