Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Киноа – супер намирница коју хитно треба увести у исхрану

Киноа води порекло из Јужне Америке и третира се као супер храна већ хиљадама година. Цивилизација Инка је киноу називала мајком свих житарица.
Фото: Pexels/Pixabay

Киноа је се често сврстава у житарице, али она заиста то није. Ова биљка припада групи псеудо житарица због својих нутритивних вредности, начина припреме и конзумације који се подударају са карактеристикама житарица. Међутим, киноа припада породици трава, а у овој породици налазе се још и биљке попут блитве, цвкекла и спанаћ. Уколико желите да што боље разумете киноу пре свега се морате информисати о њеној нутритивној вредности и исправним начинима прпреме ове здраве траве која може донети изузетне бенефите уколико је уврстите у свој начин исхране.

Како изгледа биљка?

Биљка киное може да нарасте и до 2 метра, састоји се од црвено зелених листова и цветова који формирају гроздове. Из цветова се добијају семенке које су када биљка сазри заправо основни продукт. Семенке долазе у различитим бојама, а најчешће су жуте, међутим постоје и наранџасте, розе, црвене, црне и љубичасте сорте киное.

Нутритивне вредности

Киноа је супер храна која је богата минериалима, мастима и протеинима. Порција куване киное од 100 грама, садржи око 6,07 грама масти, а само 0.8 г односи се на засићене масне киселине. У 100 г сирове киное може се наћи 14.2 г протеина. Ова биљка богата је аминокиселинама и у њој се може наћи свих девет основних аминокиселина, међу којима се посебно издвајају лизин, метионин и цистеин. Лизин је важан састојак за раст и опоравак ткива, метионин је задужен за синтезу протеина док цистеин учествује у ензимским реакцијама.

Како се припрема киноа?

Кување киное подразумева једноставан процес који не траје дуго. Први корак се односи на прање зрневља киное а предлог је да се оно опере под текућом водом веома темељно. Затим у чисту шерпу сипајте зрневље киноу и додајте воду. Важно је да однос између воде и киное у шерпи буде 2:1. Колико се дуго кува киноа зависи највише од јачине рингли и темепературе која је подешена на њима, али оптимално време кувања ове намирнице износи 15 до 20 минута на слабој ватри. Зрневље се током кувања повећава и до четири пута па је неопходно имати на уму ову чињецу током избора шерпе.

Бенефити по здравље

Конзумирање киное се често препоручује пацијентима са најразличитијим здравственим тегобама с обзиром на све корисне састојке које ова намирница садржи. Додавање киное исхрани позитивно утиче на регулисање холестерола и телесне тежине, као и на контролисање крвног притиска. Такође је доказано да конзумирање киное доводи до смањења ризика од дијабетеса.

Препорука за особе које пате од повишеног холестерола је да смање унос животињских протеина, а киноа је идеалан заменик за ову врсту протеина. Још једна позитивна особина киное је што садржи високу концетрацију влакана који помешани са жучном киселином луче материје које утичу на снижавање лошег холестерола. Ова намирница богата је калијумом, а овај елемент изузетно позитивно утиче на крвни притисак.

Управо постојање калијума у организму одржава здраву равнотежу натријума у њему, а чим је овај баланс успостављен долази до смањивања крвног притиска. Висок ниво протеина и влакана које киноа саџи нашем телу дају довољно енергије, али и одржавају утисак ситости па на тај начин спречавају налете глади који су чести – посебно приликом дијете.

Велики број влакана који киноа садржи има још једну веома битну улогу која се односи на регулацију пробаве. За контролу шећера у крви такође су задужена влакна која садржи киноа.

Како се кува киноа за бебе?

Стручњаци сматрају да је киноу сасвим погодно уврстити у исхрану бебе око осмог месеца. Ипак, с обзиром да је свака беба посебна обавезно се посаветујте са педијатром пре увођења киное у редовну исхрану своог детета. Оно што би свакако бебама највише могло да смета код ове намирнице је горчина којом се одлукује.

Савет је да киноу добро оперете под текућом водом а затим и испржите. Овај начин припреме ће смањити ниво горчине киное и умањити шансу да намирница изазове мучнину код бебе.

Дијета са киноом

Предлог нутрициониста је да у свој дијетални мени уврстите интегралну киноу уколико желите да видите резултате правилне исхране. Ова намирница је посебно интересантна јер се припрема веома једноставно и брзо, а можете је користити током трајање целе дијете.

За припрему интегралне киное потребно је издвојити свега 20 до 30 минута, а бенефити се односе на огромну количину енергије коју ова намирница даје организму и продужени осећај ситости који је увек важан фактор током сваке дијете.

Да би употреба киное у исхрани имала повољан утицај на ваше здравље и процес мршављења важно је и знати на који начин да искоритите ову намирницу и којим рецептима да је додате као кључни састојак.

Киноа рецепт – запечена киноа са пилетином и поврћем

Киноа не може да се једе сирова јер би могла да изазове одређене дигестивне проблеме које је најбоље избећи. Управо је то разлог због ког постоји велики број рецепата који укључују киноу која је кувана или испржена а неретко и запечена у рерни. Када се ова намирница комбинује са пилетином и поврћем засигурно можете очекивати да ћете имати нутритивно избалансиран оброк који ће вас држати ситим неколико сати.

Састојци:

-200 г киное

-200 г поврћа

-3 пилећа филеа

-2 јајета

-1 чаша павлаке

-50 г маслаца

-100 г ренданог биљног сира

Припрема:

Оперите киноу и поврће исеците на ситне комаде, а затим их убаците у посољену воду да се кувају на лаганој ватри. На претходно загрејаном тигању отпите маслац и додајте обарено поврће и киноу да се крчкају на умереној ватри. Обавезно мешајте садржај да не би загорео.

Након пар минута додајте у тигањ 150 мл воде. Док се поврће и киноа крчкају, зачините пилеће филее користећи зачине по жељи. Затим на интензивној ватри испржите пилетину а уколико желите за обраду пилећег меса можете користити и грил пекач уместо тигања. У засебној посуди умутите јаја и додајте им павлаку. Следећи корак подразумева подмазивање плеха маслацем и загревање рерне на 200 степени.

Половину смесе која се састоји од киное и поврћа распоредите равномерно по плеху, а затим додајте половину прелива од павлаке и јаја. На врху поређајте пилеће филее и понвите поступак распоређивања поврћа и киное као и прелива.

Преко свега додајте нарендани сир. Оброк пеците на 180 степени док не приметите да се сир са површине потпуно растопио а прелив поптуно згуснуо.

Преузмите андроид апликацију.