Početna > Srbija
Srbija

Kineska preduzeća pridaju veliku pažnju ekologiji

„Kina zahteva od kineskih preduzeća koja posluju u inostranstvu da se strogo pridržavaju relevantnih zakona zemlje domaćina, uključujući zakone koji se odnose na zaštitu životne sredine, tako i od kineskih preduzeća u Srbiji zahtevamo da pridaju veliku pažnju zaštiti životne sredine”, izjavila je ambasadorka NR Kine Čen Bo.
Foto: Pixabay

U intervjuu za današnju Politiku, a odgovarajući na pitanje da prokomentariše primedbe da kineske tehnologije zagađuju okolinu, Čen je odbacila te tvrdnje i navela da je „Hbis“ železara u Smederevu nakon tehničkih transformacija uspela da u fabrici znatno smanji emisiju štetnih gasova po toni čelika.

Istakla je i da „Hbis“ i „Ziđin Bor“ napreduju sa izgradnjom postrojenja za zaštitu životne sredine.

„Za Kinu je agenda zaštite životne sredine na značajnom mestu u strategiji nacionalnog razvoja. Čista energija trenutno čini 24,3 odsto ukupne potrošnje energije u Kini“, navela je Čen.

Kaže i da prema svim instaliranim kapacitetima i proizvodnji solarne energije i energije vetra Kina zauzima prvo mesto na svetu i dodaje da je emisija ugljen-dioksida po jedinici BDP-a za oko 48,4 odsto manja u odnosu na 2005. godinu.

Na pitanje da li očekuje da će Zapad „izbaciti“ Kinu sa naših prostora kada je reč o prodoru kineske tehnologije, naročito u oblasti telekomunikacija, Čen je navela da su Kina i Srbija suverene i nezavisne zemlje, te da će one same odlučivati u kojim oblastima će sarađivati i kako će se razvijati ta saradnja.

Upitana da li očekuje postavljanje novih zahteva Beogradu od EU u oblasti teške industrije, jer one, na konstataciju novinara lista, direktno ugrožavaju interese Brisela na ovim prostorima, ambasadorka je istakla da saradnja Kine i Srbije nikada nije bila usmerena protiv neke treće strane i da ne vidi nijedan apekt saradnje dve država koji ugrožava legitimne interese EU.

Govoreći o dijalogu između Beograda i Prištine, Čen je naglasila da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i smatra da u okviru Rezolucije 1244 i ostalih relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti UN treba rešavati pitanje KiM.

„Razumemo i podržavamo legitimni zahtev Srbije po pitanju KiM i cenimo njene napore u traženju rešenja putem dijaloga“, navela je Čen.

Komunistička partija Kine ove nedelje slavi 100 godina postojanja, a Čen povodom tog jubileja kaže da nema Nove Kine bez Komunističke partije.

Foto: Tanjug/Xinhua via AP

Navodi da je Kina pre 100 godina bila polukolonijalno i polufeudalno društvo i da je u to vreme centar Šangaja bio strana koncesija, kao i da je na kapiji gradskog parka bio okačen natpis „zabranjen ulaz Kinezima i psima“.

Danas je, ističe Čen, Šangaj jedan od najmodernijih gradova na svetu koji su Kinezi sami izgradili i da su oni među najpopularnijim turistima na svetu.

„U poslednjih 40 godina tokom sprovođenja politike reformi i otvaranja prema svetu, Kina je ostvarila brz razvoj i našla se na prvom mestu u svetu u industrijskoj proizvodnji, trgovini robom i deviznim rezervama…“, navela je Čen.

Dodaje da je tokom proteklih 100 godina život kineskog naroda doživeo ogromnu promenu i da je KPK pridobila poverenje i podršku naroda svojim delovanjem i konkretnim rezultatima.

„Prema podacima poznate američke pi-ar kompanije “Edelman“, poverenje naroda Kine u svoju vladu je dostiglo 95 procenata. Skoro svaki Kinez smatra da bez KPK nema ni Nove Kine“, navela je Čen.

 

Preuzmite android ili IOS aplikaciju.