Почетна > Бизнис
Бизнис

Кина заоштрава контролу куповине долара

Кинеска централна банка сугерисала је неким од највећих банака у земљи да се уздрже од моменталног умножавања својих девизних позиција на тржишту.
долара
Фото: Танјуг/AP Photo/Elise Amendola, File

Како наводе извори агенције Реутерс, од банака је затражено да не мењају своје позиције на међубанкарским девизним тржиштима након било какве продаје америчких долара клијентима, све док њихова промптна девизна позиција не достигне одређени ниво.

Директива је дошла са састанка Народне банке Кине са неколико комерцијалних банака раније ове недеље, наводе извори британске агенције. Банкама је такође речено да ће компаније које желе да купе 50 милиона долара или више, морати да затраже одобрење централне банке.

То ефективно значи да би неке од великих куповина у доларима апсорбовале банке и да би се неко време водиле у њиховим књигама, чиме би се делимично смањио притисак на опадајући јуан. Јуан је изгубио више од пет одсто у односу на долар током ове године.

Повећање разлика у приносу са другим великим економијама, посебно са Сједињеним Америчким Државама, као и спори домаћи економски опоравак извршили су притисак на јуан. Његов континуирани пад такође је довео деформације тржишта, јер извозници задржавају доларе уместо да их претварају у јуане, преноси портал Бизнис.

Rusi vraćaju milijarde, Putin upozorio: Ne upadajte u istu zamku

Преузмите андроид апликацију.