Почетна > Бизнис
Бизнис

Руси враћају милијарде, Путин упозорио: Не упадајте у исту замку

Руски бизнисмени притиснути оштрим западним санкцијама повукли су десетине милијарди долара имовине из ЕУ од почетка сукоба у Украјини.
Фото: Pixabay/Maklay62

Богати Руси почели су да враћају своју имовину из јурисдикција као што су Кипар и Швајцарска у Русију и такозване „пријатељске“ земље од прошлог фебруара, пошто су западне државе престале да буду сигурно уточиште за руска предузећа.

У августу су акционари Јунајтед Медикал Груп ЦИ и МД Медикал Груп Инвестментс, које контролишу тајкуни Игор Шилов и Марк Куртсер, одобрили пренос својих компанија регистрованих на Кипру у Русију, наводи се у саопштењу, преноси бизнисинфо.

Тај потез ће повећати вредност имовине коју су руски милијардери повукли са Запада на најмање 50 милијарди долара, према прорачунима Блумберга.

Прекида се тако дугогодишња пракса руских милијардера да своју имовину држе у ЕУ. Наиме, бројна руска предузећа која су раније искористила погодности правних система за инвеститоре на Западу добила су заплену имовине због санкција поводом рата у Украјини.

Осим појединаца, и поједине компаније такође враћају своју имовину у Русију. Чак 115 фирми се ове године преселило у домаће специјалне економске „офшор“ зоне са ниским порезом, чиме је укупан број порастао на 254 – открио је први заменик министра економије Русије Иља Торосов на Источном економском форуму у Владивостоку.

Руски предсједник Владимир Путин је више пута позивао домаће предузетнике да инвестирају код куће, саветујући их да „не упадну у исту замку“ улажући у западне компаније.

„Већ сам се обраћао нашим предузетницима, од којих су се многи суочили са притиском одређених партнера. И данас бих још једном да поновим: поузданије је и боље, наравно, инвестирати капитал у Русију“, рекао је недавно на Источном економском форуму.

Deset polovnih automobila čija će vrednost rasti

Преузмите андроид апликацију.