Početna > Svet
Svet

Kijev traži od Rusije da plati za žrtve Holodomora

Povodom obeležavanja Holodomora u Ukrajini, sećanja na period gladi iz doba SSSR, zvanični Kijev je danas optužio Kremlj da oživljava „genocidnu“ taktiku Josifa Staljina tokom zime 1932-33. godine kada su stradali milioni Ukrajinaca, javlja Rojters.
Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

Dan sećanja na Holodomor dolazi u trenutku kada se Ukrajina bori da odbije invaziju ruskih snaga i da se izbori sa velikim oštećenjima elektro-energetske mreže izazvanih ruskim vazdušnim udarima, navodi Rojters.

Zvanični Kijev upozorava da ruski vazdušni udari imaju za cilj da slome borbenu odlučnost ukrajinske javnosti.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je poručio da „Ukrajinci ne mogu biti slomljeni“.

„Nekada su hteli da nas unište glađu, a sada mrakom i hladnoćom. Mi ne možemo biti slomljeni“, napisao je predsednik Volodimir Zelenski na svom Telegram kanalu.

Od revolucije na Majdanu 2014. godine kada je zbačen proruski predsednik Viktor Janukovič, Holodomor, ili Velika glad, zauzima sve značajniju ulogu u ukrajinskom kolektivnom sećanju.

Šef administracije ukrajinskog predsednika Andrij Jermak poručio je danas ““da će Rusija odgovarati za glad iz sovjetskog doba i smrt miliona Ukrajinaca tokom zime 1932-33. godine, ali i za sadašnje zločine““.

„Rusi će platiti za sve žrtve Holodomora i odgovarati za sadašnje zločine“, napisao je Jermak na Telegramu, preneo je ranije Rojters.

Zelenski: Cena ruske nafte da bude između 30 i 40 dolara

 

Preuzmite android aplikaciju.