Почетна > Свет
Свет

Зеленски: Цена руске нафте да буде између 30 и 40 долара

Цена руске нафте која стиже морским путем требало би да буде ограничена на 30 до 40 долара по барелу, што је ниже од нивоа који је предложила Група седам (Г7), изјавио је данас председник Украјине Володимир Зеленски.
Фото: Pexels/Tom

Владе земаља чланица Европске уније које желе да обуздају способност Москве да финансира рат у Украјини без изазивања шока у снабдевању нафтом, подељене су око притиска Г7 да се горња граница постави на 65 до 70 долара по барелу, пренео је Ројтерс.

Одлука треба да ступи на снагу 5. децембра.

„Ограничење које се данас разматра, око 60 долара, мислим да је то вештачко ограничење“, казао је Зеленски на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, санкције би требало да буду веома ефикасне како би их Русија осетила, тако да граница буде на нивоу од 30 до 40 долара по барелу.

Идеја о ограничењу цене нафте је да се забрани бродским, осигуравајућим и реосигуравајућим компанијама да рукују руском сировом нафтом широм света, осим ако се не продаје по цени нижој од цене коју су одредили Г7 и њени савезници, навела је агенција.

Пољска, Естонија и Литванија се залажу за много нижу граничну цену од 65-70 долара по барелу, док Грчка, Кипар и Малта желе већу граничну цену, наводи Ројтерс.

Kirilov: Privatne biološke laboratorije bez kontorle u SAD

 

Преузмите андроид апликацију.