Почетна > Свет
Свет

Кијев тражи од Русије да плати за жртве Холодомора

Поводом обележавања Холодомора у Украјини, сећања на период глади из доба СССР, званични Кијев је данас оптужио Кремљ да оживљава „геноцидну“ тактику Јосифа Стаљина током зиме 1932-33. године када су страдали милиони Украјинаца, јавља Ројтерс.
Фото: Танјуг/AP Photo/Andrew Kravchenko

Дан сећања на Холодомор долази у тренутку када се Украјина бори да одбије инвазију руских снага и да се избори са великим оштећењима електро-енергетске мреже изазваних руским ваздушним ударима, наводи Ројтерс.

Званични Кијев упозорава да руски ваздушни удари имају за циљ да сломе борбену одлучност украјинске јавности.

Председник Украјине Володимир Зеленски је поручио да „Украјинци не могу бити сломљени“.

„Некада су хтели да нас униште глађу, а сада мраком и хладноћом. Ми не можемо бити сломљени“, написао је председник Володимир Зеленски на свом Телеграм каналу.

Од револуције на Мајдану 2014. године када је збачен проруски председник Виктор Јанукович, Холодомор, или Велика глад, заузима све значајнију улогу у украјинском колективном сећању.

Шеф администрације украјинског председника Андриј Јермак поручио је данас ““да ће Русија одговарати за глад из совјетског доба и смрт милиона Украјинаца током зиме 1932-33. године, али и за садашње злочине““.

„Руси ће платити за све жртве Холодомора и одговарати за садашње злочине“, написао је Јермак на Телеграму, пренео је раније Ројтерс.

Zelenski: Cena ruske nafte da bude između 30 i 40 dolara

 

Преузмите андроид апликацију.