I dok koračamo ulicama grada ovih jesenjih dana, mami nas miris pečenog kestena. Izuzetno ukusna, ali i veoma zdrava jesenja namirnica.
Sa dolaskom jeseni, stižu nam i neki plodovi u kojima uživamo tokom kišnih dana i koji nas bar na trenutak vrate u bezbrižno detinjstvo. Kesten je sigurno jedan od njih.
Njegova primena datira još od 2000. godine pre nove ere. Postoje navodi da je Aleksandar Veliki širom Evrope posadio stabla kestena, te da je kesten bio osnovna hrana u južnoj Evropi, Turskoj i delovima Azije. Kako žitarice nisu dobro uspevale na ovim podnebljima, kesten ih je zamenio.
Konzumiranjem ovog jesenjeg ploda, možemo svom organizmu obezbediti mnoštvo benefita.
Iako spada u grupu orašastih plodova, kesten sadrži masti u značajno manjoj količini nego što je to slučaj sa drugim orašastim plodovima, ali i manje kalorija. Sadrži veće količine skroba i vitamina C, što ga takođe razlikuje od badema, oraha, lešnika….
Iako ga mi najčešće konzumiramo kuvane ili pečene, ali i kao desert u obliku pirea, kesten je moguće koristiti u pripremi potaža, ali i njegovo brašno je sjajno za pripremu hleba i peciva. Brašno od kestena ne sadrži gluten, pa je dobar za osobe koje su alergične na ovaj protein.
Konzumiranjem ove namirnice možemo lako kontrolisati našu težinu. Vlakna i složeni ugljeni hidrati u kestenu, će stvoriti osećaj sitosti, te tako nećemo imati napade gladi, ali isto tako neće doći do naglog skoka šećera u krvi, te pogoduje i u iskrani dijabetičara.
Kalcijum, fosfor i magnezijum u kestenu, čine ga namirnicom koja fantastično utiče na naše kosti i zube.
Vitamin B je poznat po tome što pospešuje zdravlje nervnog sistema, a kesten ga ima u obilju. Takođe, prisutna folna kiselina iz kestena je fantastična za sintezu DNK, odličan je za trudnice jer štiti fetus od negativnih uticaja, ali i za formiranje crvenih krvnih zrnaca.
Dobar odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina u kestenu, čine ga dobrom namirnicom kada je očuvanje srca u pitanju. Isto tako zbog veće količine kalijuma, a manje natrijuma, idealan je u borbi protiv visokog krvnog pritiska. A kalijum takođe omogućava da se one velike količine vode zadržane u telu izbace.
Obilje vlakana u kestenu će osigurati stabilnu crevnu floru, nahraniti dobre bakterije u organizmu, a tako osigurati i dobar imunitet.
Anemiju i umor ćete lako otkloniti ako redovno konzumirate ovaj jesenji plod, jer gvožđe i vitamin C iz kestena će u tome pomoći.
Takođe, možete konzumirati i čaj od kestena, jer je dobro poznat u otklanjanju probavnih, bubrežnih tegoba, ali i u lečenju astme i bronhitisa.
Ulice su pune prodavaca ove jesenje poslastice, zato iskoristite to i pružite vašem telu sve blagodeti koje nosi ova namirnica.
Kestenov med – antioksidans, spašava imunitet i bolji je od paste za zube
Preuzmite android aplikaciju.