Početna > Sport > Ostali sportovi
Ostali sportovi

Kažu da je ovo sve popularniji sport na svetu. Šta vi mislite?

Verovatno ste u prodavnicama sportske opreme nailazili na neobične rekete najčešće napravljene od karbona, koji umesto žica ima penasti materijal ispunjen rupama i zapitali se za šta služe.
Foto: Pixabay/Jorge Martinez

U pitanju su reketi za padel, sport koji dobija sve više igrača.

Padel je sport s reketom koji predstavlja miks tenisa, badmintona i skvoša. Igra se u parovima, na otvorenom kao i zatvorenom.

Ovaj zanimljiv sport je nastao u Meksiku a prvi padel klub osnovan je u Marbelli. Sport je postao vrlo popularan u Španiji a poslednjih godina se počeo širiti u ostatku Evrope i u Americi.

Kako izgleda teren?

Dimenzije terena su 10×20 metara, a mreža deli teren na dve strane. Oko terena je podignuta ograda ispunjena staklima.

Zadnja strana terena i početak stranica izrađeni su od prozorskog stakla prekrivenog čeličnom ogradom visine 4m.

Stranice terena imaju čeličnu ogradu ispunjenu staklom visine 3 metra. Ulazi na teren se nalaze sa svake strane mreže, prolazima bez vrata.

Foto: Pixabay/Jesus Rodriguez
Pravila igre

Poen započinje servisom kojim se mora pogoditi u suprotni kvadrat. Servis se izvodi udarcem ispod ruke, uz dopuštena 2 pokušaja. U slučaju da lopta pogodi mrežu i odbije se u ciljano polje, zove se „let“ i servis se ponavlja.

Lopta prvo mora udariti u tlo, a potom se sme udariti reketom. Takođe, stranice igrališta se mogu koristiti u igri, a prilikom vraćanja loptice, može se koristiti prozori na svojoj strani terena pre upućivanja lopte u suparnički teren. Volej udarci su dopušteni u igri.

Bodovanje je isto kao u tenisu. Za osvajanje seta potrebno je osvojiti 6 gemova, a osvajači 2 seta su pobednici. U slučaju da set završava sa 6-6 igra se tie-break u trajanju od 7 poena.

Oprema

Za padel su vam potrebni reket i loptice. Reket za padel je čvrst i manji je od reketa za tenis što ga čini jednostavnijim za korištenje. Težak je oko 350 grama i nešto je teži od reketa za tenis.

Veličina reketa je ograničena na maksimalnu dužinu 45,5 cm, širinu 26 cm te debljinu 38 mm. Reket se pravi od karbona ili od plastike, dok je unutražnjost (udarna površina) od čvrste pene.

Loptice za padel su slične onima za tenis, samo su manje tvrde kako bi bile primerenije manjem terenu.

Nova senzacija u Melburnu, Korda eliminisao Medvedeva

Preuzmite android aplikaciju.