Почетна > Спорт > Остали спортови
Остали спортови

Кажу да је ово све популарнији спорт на свету. Шта ви мислите?

Вероватно сте у продавницама спортске опреме наилазили на необичне рекете најчешће направљене од карбона, који уместо жица има пенасти материјал испуњен рупама и запитали се за шта служе.
Фото: Pixabay/Jorge Martinez

У питању су рекети за падел, спорт који добија све више играча.

Падел је спорт с рекетом који представља микс тениса, бадминтона и сквоша. Игра се у паровима, на отвореном као и затвореном.

Овај занимљив спорт је настао у Мексику а први падел клуб основан је у Марбелли. Спорт је постао врло популаран у Шпанији а последњих година се почео ширити у остатку Европе и у Америци.

Како изгледа терен?

Димензије терена су 10×20 метара, а мрежа дели терен на две стране. Око терена је подигнута ограда испуњена стаклима.

Задња страна терена и почетак страница израђени су од прозорског стакла прекривеног челичном оградом висине 4м.

Странице терена имају челичну ограду испуњену стаклом висине 3 метра. Улази на терен се налазе са сваке стране мреже, пролазима без врата.

Фото: Pixabay/Jesus Rodriguez
Правила игре

Поен започиње сервисом којим се мора погодити у супротни квадрат. Сервис се изводи ударцем испод руке, уз допуштена 2 покушаја. У случају да лопта погоди мрежу и одбије се у циљано поље, зове се „лет“ и сервис се понавља.

Лопта прво мора ударити у тло, а потом се сме ударити рекетом. Такође, странице игралишта се могу користити у игри, а приликом враћања лоптице, може се користити прозори на својој страни терена пре упућивања лопте у супарнички терен. Волеј ударци су допуштени у игри.

Бодовање је исто као у тенису. За освајање сета потребно је освојити 6 гемова, а освајачи 2 сета су победници. У случају да сет завршава са 6-6 игра се тие-бреак у трајању од 7 поена.

Опрема

За падел су вам потребни рекет и лоптице. Рекет за падел је чврст и мањи је од рекета за тенис што га чини једноставнијим за кориштење. Тежак је око 350 грама и нешто је тежи од рекета за тенис.

Величина рекета је ограничена на максималну дужину 45,5 цм, ширину 26 цм те дебљину 38 мм. Рекет се прави од карбона или од пластике, док је унутражњост (ударна површина) од чврсте пене.

Лоптице за падел су сличне онима за тенис, само су мање тврде како би биле примереније мањем терену.

Nova senzacija u Melburnu, Korda eliminisao Medvedeva

Преузмите андроид апликацију.