Почетна > Нови Сад

Нови Сад Фудбал

„Карађорђе“ ускоро очекују радови – стадион се спрема за УЕФА такмичења (ВИДЕО)

Фудбалски стадион „Карађорђе“ један је од најстаријих становника Новог Сада, саграђен је 1924. године од када на њему игра Фудбалски клуб Војводина. Ове године, у плану је „умивање“ неких делова објекта у Улици Димитрија Туцовића.

Амбиције клуба су да се у наредној сезони такмичи у неком од европских такмичења – највероватније Лиги Европе или Лиги конференција. У оба случаја потребно је да објекат буде по стандардима УЕФА, како би Војводина мечеве могла да игра у Новом Саду.

Испод траве „Карађорђа“ биће постављени грејачи терена. Такође, испуњавање услова подразумева да се на стадиону побољшају услови за медије, па је у плану реновирање сале за конференције, коментаторских кабина, собе за фотографе, али и студио који ће користити медијска служба ФК Војводина.

Сви радови требало би да почну већ у марту ове године, док је њихов завршетак предвиђен до августа, како би стадион био спреман за почетак европске сезоне у септембру.

Кроз своју историју дугу скоро 120 година је већ претрпео бројне промене, како назива, тако и изгледа. Првобитни стадион био је дело тадашњег председника клуба инжењера Давида Поповића, по чијем пројекту је и рађен.

Стадион је отворен на Видовдан, тачно 120 година након Првог српског устанка, па је симболично понео назив „Карађорђе“.

Тај назив промењен је када је стадион одузет клубу доласком окупатора 1941. године, да би касније под комунистичком влашћу стадион носио назив „Градски стадион“.

Фото: ФК Војводина

Рефлектори подигнути 60-их година срушени су 2004. уз најаву подизања нових, али то се није догодило.

Тек 2007. године, на иницијативу навијача и управе клуба стадиону је враћено име „Карађорђе“, иако је остао у јавном власништву.

У лето 2011. године „Карађорђе“ је поново засијао под новим рефлекторима који се и данас користе, а 2013. добио је и свлачионице и просторије у складу са УЕФА правилником уместо куће која је на делу јужне трибине срушена.

Стадион „Карађорђе“ данас прима близу 14.500 гледалаца, а на њему тренутно осим Војводине наступа и новосадска Младост ГАТ, а у блиској историји користио га је и Пролетер.


Novi Sad u video igrici – kako je Novosađanin sačuvao deo istorije grada u virtuelnom svetu (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.