Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Нови Сад у видео игрици – како је Новосађанин сачувао део историје града у виртуелном свету (ВИДЕО)

Велика награда Новог Сада на Мишелуку дуги низ година била је један од симбола града, изнова окупљајући најбрже аутомобилисте који су се такмичили у домаћем шампионату.
Фото: lemaxsimracing.com

Прва званична трка одржана је 1984. године, од када је Нови Сад стављен на мапу ауто-мото сцене Србије, али и региона. Стаза је била специфичног облика, једна од ретких у држави која има кривине у лево и десно, дуге правце, укоснице, промене нивоа и на крају – добру посећеност.

Међутим, дуга историја овог „тркалишта“, сада већ извесно, завршава се 2019. године последњом Великом наградом Новог Сада. Назнака да ће се на Мишелуку поново махати црно-белом тркачком заставицом нема.

Ипак, Новосађанин Јован Лемајић, некима познатији као „lemax“, можда је заувек сачувао магију трка на Мишелуку, а ево и како.

Иако га многи знају по комичним монтажама видеа из домаће естраде, Јован је претходно оставио дубок траг у свету креирања стаза за тркачке видео игрице.

За свет виртуелног тркања „створио“ је неке од највећих локалитета за трке у региону, као што су Ушће, Кичево, Котор па и Мишелук, који му је био први пројекат.

Овај део Новог Сада сачуван је кроз 3д модел намењен реалистичним тркачким симулацијама „Assetto Corsa“ и „rFactor2“.

Овај приказ Мишелука у виртуелном свету заиста је верно одрађен – од линија, знакова, ограда, натписа, све до тунела, Моста слободе, па и Цркве Светог Илије.

Јован је почео реализацију своје идеје сада већ давне 2009. године, инспирисан љубављу према ауто-мото спорту и његовом дугом традицијом у Новом Саду.

Како је он усавршавао вештину, тако се усавршавао и модел стазе. Иако каже да овакви пројекти никада нису „100% завршени“, Мишелук у 3д свету добио је финалне обрисе 2015. године.

У прављење виртуелне стазе у Новом Саду упустио се знајући да, ако то не уради он, вероватно нико други неће.

Највећи изазов за овакве пројекте, како каже, јесте време. Квалитет програма и хардвера увек је у успону и то олакшава посао и повећава могући квалитет, али и очекивања, а Јован тврди да је стварање оваквих стаза „од нуле“ вишегодишњи подухват, превелики за једну особу.

Задовољство му је што се на „његовом“ Мишелуку возају и странци, који су кроз симулацију могу да виде да је овако нешто постојало и код нас.

Ако трка на правом Мишелуку више не буде, његов пројекат остаће сведок како је све некада изгледало.

„Знам да ће људи једног дана кад седну у фотељу испред монитора и покрену виртуелни Мишелук, говорити:
Е, овако су се некад заправо возиле трке у Новом Саду„, рекао нам је Јован.

У будућности, Јован би волео да на постојећи Мишелук дода и део деонице на путу за Руму, како би добио „велики круг Мишелука„, који је први и једини пут вожен 1983. године. Осим тога, жеља му је да у виртуелни свет пребаци и прву домаћу стазу по ФИА стандардима, уколико је Србија икада добије.

Фото: lemaxsimracing.com

Стаза на Новосадским улицама у игрици отвара многе могућности – можете гледати, али и коначно учествовати у тркама високог адреналина на Великој награди Новог Сада, а исто тако, потпуно јој мењати правила и услове такмичења.

Тако на Мишелуку можете организовати трку Формуле 1, као и Формуле Е, па и трку ДТМ шампионата или било којих аутомобила којима нађете приступ. То значи да је могуће организовати трке са „југићима“ или „фићама“, а можете Мишелук „претворити“ и у ЛеМан, па се искушати у 24-часовној трци издржљивости. Можете се и само провозати, опуштено, без такмичења.

Детаљна упутства за инсталацију ових игара доступна су на интернету, а стазу Мишелук можете наћи на сајту lemaxsimracing где је можете и купити. Предфиналне верзије доступне су и бесплатно на сајту RaceDepartment.

Цена за финалну верзију је права ситница – за три евра добићете део Новог Сада у виртуелном свету, а онда се можете провозати својим аутом из снова, без икаквих ограничења, без икаквог ризика и без угрожавања било чије безбедности.

Пожељно је да за ту егзибицију поседујете и волан, али пошто то није за свачији џеп, изводљиво је провозати се и џојстиком, па чак и користећи тастатуру.

Само три године након последње званичне трке на Мишелуку, можда је рано говорити о историјском значају овог пројекта.

Околности су довеле до тога да Велика награда Новог Сада више не буде на календару домаћег шампионата, те да се ова привремена конфигурација тркалишта можда више никада не „појави“ на ободу Новог Сада.

Такође, ово је први и за сада једини пут да је део Новог Сада постао опипљив и у виртуелном свету видео игрица.

Гледајући из ширег угла, пресликавање тренутног стања делова града у виртуелни свет можда драстично добије на значају у будућности, када се то стање драстично или потпуно промени. Ако слика говори 1.000 речи, колико говори 3д модел?


Лазар Савић


Pitali smo veštačku inteligenciju: Koje su glavne odlike Novog Sada?

Преузмите андроид апликацију.