Почетна > Путовања
Путовања

Канарска острва: Европа у Африци

Мирисне борове шуме, импонентни вулкани, ванземаљски пејзажи, забачене пешчане увале, километри дина налик сахарским, раскошни ризорти. Ако овоме додамо скоро па загарантоване сунчане дане и температуту која се ретко пење изнад 30 и још ређе спушта испод 20 степени добијамо прекрасна и јединствена Канарска острва, делић Шпаније који се налази тик уз Африку, архипелаг вечитог пролећа и јединственог биодиверзитета где ће се за свакога наћи понешто.
Фото: Unsplash/Quimi Font

Архипелаг се састоји од осам главних и других мањих острва, а ми вам представљамо највећа и најважнија четири.

Тенерифе: рај у сенци џиновског вулкана

Тенерифе су најпознатије и највеће међу Канарским острвима, са готово милион становника и пет милиона гостију који га посете сваке године.

Фото: Unsplash/Lucas Marcou

Осим лепо уређених градића препуних туриста као што су историјска La Laguna или динамични Los Cristinanos и јединствених плажа са црним песком, најважније обележје острва Тенерифе је без сумње успавани вулкан Teide који је са својих 3718 метара и највиши врх Шпаније али и један од највиших вулкана на свету.

Џиновска сенка коју два пута дневно “баци” на Атлантик је незабораван призор, као и његов током целе године снежни врх у позадини разгледнице са летњег одмора.

Иако је на острву ретко претопло, Teide је и одлично је уточиште од сунца. И не само то, истоимени национални парк који обухвата и вулкан располаже лунарним пејзажима, вулканским формацијама у најразличитијим облицима те слојевима лаве који су се прелили један преко другог па падине подсећају на нафиловане колаче.

Фото: Unsplash/Marek Piwnicki

Најлакши начин да се попнете на Teide је жичара. Уколико није облачно, погледи су сјајни те се у ведрим данима види вулканска долина која се величанствено простире испод.

Осим тога, можете видети острва La Gomera, La Palma и El Hierro како провирују из Атлантика.

Фуертевентура: разгледница са Марса

Насељена од краја 13. века Фуертевентуру су крстили морепловци, а име острва у преводу значи “велика срећа”.

На свега 100 километара од афричке обале острво располаже пријатном топлом климом, али је познато и по јаким ветровима те га посећују заљубљеници у сурф, винд сурф и кајт сурфинг.

Фото: Pexels/Norbert Norbi

Естетски, оство је сирово и сурово. Крајолици су испечени сунцем и изглачани ветром, те зналци кажу да подсећају на Марс.

Да бисте добро осмотрили пејзаж попните се на видиковац Mirador Astronómico de Sicasumbre.

Фото: Unsplash/Michael Baccin

Острво има невероватних 3000 сунчаних сати годишње а плаже на њему су проглашене најбољим у архипелагу и неке су од највећих на Канарима. Фуертевентура је 2009. године проглашена UNESCO резерватом биосфере.

Гран Канариа: континент у малом

На трећем по величини острву живи готово половина популације Канара. Иако јој је површина тек нешто више од 1500 km² Гран Канарију одликује диверзитет којим би се дичиле и много веће површине.

 

Овде пејзаж драматично варира у распону од шумовитог и зеленог севера, преко планинске унутрашњости па до праве пустиње на југу.

Фото: Pexels/Tenerife photographer

Раскошна лепота острва посебно долази до изражаја у шармантној Артенари на северу, највишем граду на Гран Канарији.

Градић је окружен драматичним планинама и боровим шумама, ту су знамените стене Нубло и Бентајга, а и светски резерват биосфере.

На острву ће и адреналински овисници пронаћи забаву. Овде се може планинарити, возити бицикл и бавити разним спортовима но води.

Фото: Unsplash/Joel Rohland

Неће остати кратких рукава ни љубитељи културних дешавања, нарочито у космополитској престоници од великог историјског значаја, граду Las Palmas-у.

Ланзароте: острво вечитог пролећа

Познато као “острво вечитог пролећа”, Ланзароте је острво јединствене географије и геологије које је UNESCO 2015. прогласио за Геопарк.

Као и већина других Канара, захваљујући широкој понуди садржаја, испуњава све услове за добар провод. Ту су прекрасне плаже, како оне са светлим песком, тако и оне друге, са црним стенама, природни базени, изазовне опције за планинарење, бициклизам, сурф и роњење.

Фото: Unsplash/Daniil Sliusar

Главна летовалишта налазе се на јужној обали, на чијем се североистоку уздижу надреалне вулканске пустиње НП Тиманфаја и оближња винска регија.

Не може се писати о оству Ланзароте а да се не поменеславни локалац Цезар Манрике, уметник из скулптор, али и активиста за заштиту природе. Он је заговарао одговорни туризам како би се острво заштитило од уништења, те био вечито инспирисан бојама Ланазаротеа у својим радовима.

Аутор текста: Н. К.

Azorska ostrva: “Kit na vidiku!”

Преузмите андроид апликацију.