Početna > Život i stil
Život i stil

Kako treba čuvati šećer?

Šećer nema rok trajanja, ali samo ako je pravilno uskladišten.
Foto: Pixabay/pasja1000

Šećer se nikada neće pokvariti jer nije pogodan za razvoj bakterija. Ipak, treba sprečiti da se stvrdne ili pretvori u grudvice, daleko od vlage, toplote i insekata.

Najbolje je čuvati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi. U granuliranom šećeru se mogu formirati grudvice, ali se lako mogu razbiti pjenjačom ili viljuškom.

Smeđi šećer je posebno sklon stvrdnjavanju i moraćete da ga omekšate pre vaganja i upotrebe. U posudu sa šećerom možete staviti parče jabuke ili hleba, jer će osloboditi vlagu i sprečiti da se stvrdne.

Takođe možete staviti smeđi šećer u staklenu posudu i peći u mikrotalasnoj sa drugom staklenom posudom napunjenom vodom – vlaga bi trebalo da omekša za manje od jednog minuta (proveravajte u intervalima od 20 sekundi da biste izbegli pregrevanje).

Šećer u prahu je najbolje čuvati na sobnoj temperaturi, sve dok je u hermetički zatvorenoj posudi.

Iako ima dodat kukuruzni skrob kao sredstvo protiv zgrušavanja, možda će biti potrebno da se promeša ili procedi da bi se uklonile grudvice.

Koje promene se mogu desiti ako izbacite so iz ishrane?

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake