Šećer nema rok trajanja, ali samo ako je pravilno uskladišten.

Šećer se nikada neće pokvariti jer nije pogodan za razvoj bakterija. Ipak, treba sprečiti da se stvrdne ili pretvori u grudvice, daleko od vlage, toplote i insekata.
Najbolje je čuvati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi. U granuliranom šećeru se mogu formirati grudvice, ali se lako mogu razbiti pjenjačom ili viljuškom.
Smeđi šećer je posebno sklon stvrdnjavanju i moraćete da ga omekšate pre vaganja i upotrebe. U posudu sa šećerom možete staviti parče jabuke ili hleba, jer će osloboditi vlagu i sprečiti da se stvrdne.
Takođe možete staviti smeđi šećer u staklenu posudu i peći u mikrotalasnoj sa drugom staklenom posudom napunjenom vodom – vlaga bi trebalo da omekša za manje od jednog minuta (proveravajte u intervalima od 20 sekundi da biste izbegli pregrevanje).
Šećer u prahu je najbolje čuvati na sobnoj temperaturi, sve dok je u hermetički zatvorenoj posudi.
Iako ima dodat kukuruzni skrob kao sredstvo protiv zgrušavanja, možda će biti potrebno da se promeša ili procedi da bi se uklonile grudvice.
Preuzmite android aplikaciju.