Luk je osnova mnogih recepata, nažalost većina ljudi plače dok ga seče i pita se kako da ga izbegne.
Zašto plačemo kada sečemo luk?
Za sve je odgovoran mehanizam luka, koji služi za zaštitu biljke od oštećenja.
Uključuje izbacivanje supstanci koje izazivaju peckanje i suzenje očiju. Da biste to izbegli, morate sprečiti oslobađanje enzima, smanjiti njihovu efikasnost ili pokriti oči.
Evo 4 saveta da to postignete.
Nosi naočare
Neki su možda već probali ovo, pa iako deluje glupo, ima efekta i pomaže. Ipak, možda ćete osetiti peckanje u nosu, ali izbegavajte da plačete.
Koristite oštar nož
Svakako je bolje imati oštar nož kada nešto seckate na sitno, a kada je luk u pitanju, oštar nož će izazvati manje lučenje enzima koji bodu oči.
Ohladite luk
Ako stavite luk u zamrzivač na 30 minuta ili u frižider na 2 sata, trebalo bi da oslobodi manje enzima tokom seckanja. Ovde će vam ponovo trebati oštar nož, ali budite oprezni, što se više zagreva, to će biti jači efekat gorenja.
Provetrite kuhinju
Ako možete, otvorite prozor u kuhinji i omogućite protok vazduha, a možete i da uključite napu, jer cirkulacija vazduha smanjuje količinu nadražujućih materija na jednom mestu, ili direktno ispred vas.
Preuzmite android aplikaciju.