Kako kuvati palentu, koju u našim krajevima zovu i kačamak, vrlo je jednostavno.
Istorija palente potiče sa severa Italije kao njihovog autohtonog jela za siromašne ljude i tamo se zove „cucina povera“.
Palenta se priprema od kukuruznog brašna, najčešće od kukuruzne krupice, ili krupno mlevenog kukuruznog zrna.
Kukuruz je veoma hranljiva biljka i ne sadrži skrob, pa je palenta pogodna za ishranu osoba osetljivih na gluten ili obolelih od celijakije.
Ovo zdravo jelo možete pripremiti za doručak, ručak ili večeru. Može biti i glavni deo obroka kada se priprema sa određenim prelivima i prelivima i sosovima, ali može biti i dodatak glavnom jelu koje je tada najčešće mesnog porekla. Palentu možete kuvati na različite načine u zavisnosti od recepta koji koristite.
Možete koristiti ili tri šolje vode ili proporcionalno i podeliti tri šolje tečnosti na vodu i mleko da skuvate jednu šaku kukuruznog brašna.
Pri kuvanju možete dodati i malo putera kako bi palenta bila što kremastija.
Kako kuvati palentu kao glavno jelo
Kako kuvati palentu kao glavno jelo zavisi od toga koji ćete recept koristiti i da li želite da bude kao gusta kremasta supa, tako mekana ili želite da bude tvrda, pa ćete sipati preliv poput sosa ili sira ili kajmaka. . Nakon što voda provri, palentu ćete staviti u ključalu posoljenu vodu sa malo mleka i putera i brzo mešati na laganoj vatri da se razbiju grudvice.
Treba da smanjite vatru kako vam palenta ne bi prskala po ruci i opekla vas, a brzim mešanjem brzo ćete ukloniti grudvice. Neće se formirati grudvice ako polako dodajete palentu u vrelu tečnost uz paralelno mešanje, dodajući palentu ili kukuruzno brašno.
Ako će vam palenta biti glavno jelo, možete je poslužiti sa dodatkom kajmaka ili sira, a ako volite malo jače dodatke možete dodati i beli luk i neke druge biljne začine.
Pustite mašti na volju i izaberite sos i prilog od palente po želji. Takođe, kako da kuvate palentu da bude glavno jelo, možete sa malo poprženih komadića slanine ili sa malo čvaraka.
Izbor je raznovrstan, a na vama je da palentu kao glavno jelo pripremite onako kako želite.
Kako kuvati palentu kao prilog
Kako kuvati palentu kao prilog zavisi od toga šta će palenta biti prilog. Ako je palenta prilog nekom soku, možete je pripremiti da bude mekana i malo tvrđa, pa ćete shodno tome prilagoditi vreme kuvanja palente. Palenta je odličan izbor kao dodatak ishrani jer je veoma zdrava i puna hranljivih materija za vaš probavni sistem.
Palenta i kako da kuvate palentu kao dodatak, na primer, šnicle od pečenog mesa biće savršen prilog uz odgovarajuću salatu koju volite.
Čak i kada je palenta prilog, možete je pomešati sa nekim prelivima po želji, na primer, možete je posuti kajmakom, ili malo belog luka sa pavlakom.
Ne zaboravimo da palenta potiče iz severne Italije, gde je parmezan obavezan dodatak velikoj većini jela, uključujući i palentu. Palenta posuta parmezanom jer je veoma ukusna. Palenta je odličan partner u gotovom jelu i uz pečurke svih vrsta jer je veoma blagog ukusa, a takođe je odličan dodatak svim vrstama ribe.
Preuzmite android aplikaciju.