Kada kupujete meso, sveže će uvek biti čvrsto. Kada ga pritisnete i ako ima udubljenja, to znači da nije za jelo. U svežem mleku, boja mora biti čisto bela sa žutom nijansom, a patlidžan gleda na stabljiku.
Svi želimo da vidimo svežu hranu u prodavnicama i supermarketima, ali ponekad namirnice kojima je istekao rok trajanja stoje pored sveže na policama prodavnica i nije ih lako razlikovati. Da biste izbegli trovanje hranom i uzimali svežu hranu, ovi saveti će vam pomoći da naučite razliku između sveže i pokvarene hrane.
Riba
Sveža riba nikada nema jak miris na ribu, već samo blagu karakterističnu aromu. Sveže ulovljenu ribu možete prepoznati i po škrgama koje bi trebalo da budu crvene ili ružičaste. Smrznuta riba treba da ima isti miris kao sveža riba. Međutim, svežu ribu najbolje je konzumirati u roku od 2 dana, a zamrznutu ribu možete čuvati u zamrzivaču do 3 meseca.
Meso
Kada kupujete meso, obratite pažnju na nekoliko faktora: boju, miris, pa čak i osećaj kada dodirnete meso. Sveže meso je uvek čvrsto, a kada ga pritisnete, udubljenje se brzo vraća u prvobitni oblik. Ako na mesu ostane udubljenje, to može značiti da meso nije bezbedno za jelo.
Mleko
Glavni kriterijumi za svežinu mleka su miris, ukus i boja. Iako se prve dve stvari mogu proveriti tek nakon kupovine mleka, njegovu boju možete videti odmah u prodavnici. Sveže mleko ima čistu belu boju sa žućkastim nijansama.
Žitarice
takođe imaju svoj rok trajanja. Žitarice kao što su kukuruz, pšenica, pirinač i ovas ostaju sveže do 5 meseci, ali samo ako se čuvaju u frižideru. Ako ih držite na sobnoj temperaturi, ostaće sveže samo 1 mesec.
Patlidžan
Koliko je voće i povrće sveže, u većini slučajeva možete da vidite ako pogledate da li ima fleke i da li je veoma mekano, patlidžani imaju još jednu osobinu po kojoj možete proveriti njihovu svežinu, a to su peteljke. Ako stabljika požuti i promeni boju iz zelene u crvenkastu, vreme je da bacite patlidžan.
Maslac
Iako neotvoreni puter može da izdrži i do 9 meseci u zamrzivaču, isecite ga na komade pre upotrebe i pogledajte boju. Ako je unutrašnjost putera iste boje kao i spoljašnjost, to znači da je puter svež i bezbedan za konzumiranje. Ako je unutrašnjost putera svetlija od spoljašnjosti, to znači da je oksidirao i više nije svež.
Japanska jabuka (kaki)
Kaki mora biti tamno narandžasta ili crvena. Tamne mrlje na koži su obično bezopasne osim ako meso pored njih nije udubljeno ili slomljeno, što je znak propadanja. Ako vam se ne sviđa oštar ukus, proverite da li su jabuke zrele pre upotrebe. Zrelo voće je toliko mekano da se meso može dohvatiti kroz kožu.
Kavijar
Najbolji način da proverite svežinu kavijara je da ga pomirišete. Svež kavijar gotovo da nema miris, dok truli kavijar ima riblji miris. Ako i dalje sumnjate da li je kavijar svež, pokušajte da ga stavite u čašu i sipajte vodu. Svež kavijar treba da potone na dno, dok će onaj kome je istekao rok isplivati na površinu
Četiri situacije kada voda može biti opasna za zdravlje: Evo kada je treba izbegavati
Preuzmite android aplikaciju.