Početna > Život i stil
Život i stil

Kako pravilno čuvati hleb da bi duže ostao svež?

Ako želite da vaš hleb duže ostane svež, potrebno je da ga pravilno skladištite. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da uradite upravo to.
Foto: Pixabay/Couleur
Zaboravite plastične kese i frižidere

Plastične kese zadržavaju vlagu, što znači da će svež, hrskav hleb uskoro postati neprivlačno mekan i brzo će postati buđav. U frižideru će se desiti suprotno i niske temperature će dovesti do sušenja hleba. Izuzetak od ovog pravila je hleb kupljen u prodavnici, prethodno isečen, koji može da se čuva u kesici van frižidera 5-7 dana.

Umotajte ga u krpu

Ako se hleb čuva samo u papirnoj kesi, brzo će se osušiti. Umotavanje svežeg hleba u platnenu salvetu ili kuhinjski peškir, a zatim odlaganje u papirnu kesu sprečiće da se brzo osuši.

Kutija za hleb

Ako volite domaći ili pečeni svež hleb, a imate dovoljno mesta na kuhinjskom pultu, najbolje bi bilo da kupite kutiju za hleb koja će sačuvati svežinu proizvoda, a hleb neće brzo poprimiti buđ.

Zamrznite ga

Hleb možete čuvati u kesi, dobro ga umotati tako što ćete ispustiti sav vazduh i zatim ga staviti u zamrzivač. Prethodno isečen hleb iz prodavnice može se zamrznuti čvrsto umotan u originalno pakovanje. Zamrznuti hleb treba jesti u roku od 3-4 meseca.

Recept dana: Hleb od krompira

 

Preuzmite android aplikaciju.