Ako želite da vaš hleb duže ostane svež, potrebno je da ga pravilno skladištite. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da uradite upravo to.
Zaboravite plastične kese i frižidere
Plastične kese zadržavaju vlagu, što znači da će svež, hrskav hleb uskoro postati neprivlačno mekan i brzo će postati buđav. U frižideru će se desiti suprotno i niske temperature će dovesti do sušenja hleba. Izuzetak od ovog pravila je hleb kupljen u prodavnici, prethodno isečen, koji može da se čuva u kesici van frižidera 5-7 dana.
Umotajte ga u krpu
Ako se hleb čuva samo u papirnoj kesi, brzo će se osušiti. Umotavanje svežeg hleba u platnenu salvetu ili kuhinjski peškir, a zatim odlaganje u papirnu kesu sprečiće da se brzo osuši.
Kutija za hleb
Ako volite domaći ili pečeni svež hleb, a imate dovoljno mesta na kuhinjskom pultu, najbolje bi bilo da kupite kutiju za hleb koja će sačuvati svežinu proizvoda, a hleb neće brzo poprimiti buđ.
Zamrznite ga
Hleb možete čuvati u kesi, dobro ga umotati tako što ćete ispustiti sav vazduh i zatim ga staviti u zamrzivač. Prethodno isečen hleb iz prodavnice može se zamrznuti čvrsto umotan u originalno pakovanje. Zamrznuti hleb treba jesti u roku od 3-4 meseca.
Preuzmite android aplikaciju.