Početna > Život i stil
Život i stil

Kako popraviti vrata koja škripe?

Ako naučite kako da popravite vrata koja škripe, nećete požaliti jer retko postoji nešto tako iritantno kao stalno škripanje svaki put kada neko uđe ili izađe iz sobe. A rešenje problema može biti tako jednostavno da apsolutno nema smisla trošiti novac na profesionalce.
Foto: Pixabay/qimono

Vrata koja škripe u vašem domu smetaju, posebno ako želite mir i tišinu. A verovatno će najviše škripati vrata koja se najviše koriste.

Nažalost, to znači da buka može vrlo brzo postati neodoljiva. Srećom, prilično je lako naučiti kako popraviti škripa vrata. Potrebni su vam samo neki osnovni alati i 10 minuta.

Počnite tako što ćete proveriti šarke

U većini slučajeva, škripa vrata uzrokovana je trenjem u šarkama. Možda su se tamo skupile prljavština i prašina ili je to samo nedostatak podmazivanja. Ako šarke vrata izgledaju prašnjavo, masno, zarđalo ili prljavo, znaćete i uzrok škripe. 2. Očistite šarke Koristite vlažnu krpu da očistite šarke i gvožđe delove vrata i uklonite prašinu ili prljavštinu. Ponekad čišćenje površine može biti dovoljno da spreči škripanje vrata, ali ako ne, i dalje će omogućiti mazivu koju nanesete da bolje prodre u šarke. Korisno je često čistiti šarke vrata kako biste sprečili nakupljanje prašine i prljavštine. Za čišćenje možete koristiti i alkoholno sirće koje će sve razgraditi i šarkama vratiti sjaj.

Koristite WD-40

Nakon što ste temeljno očistili šarke, nanesite malo WD-40 na njih. Ovo će ih podmazati i sprečiti škripanje šarki. Nakon prskanja ili razmazivanja WD-a, otvorite i zatvorite vrata dok se škripanje ne smanji ili potpuno nestane.

Probajte sa malo maslinovog ulja

Stručnjaci preporučuju korišćenje maslinovog ulja kao alternative WD-40. Ako tražite brzo rešenje i nemate WD kod kuće, maslinovo ulje može dobro da funkcioniše. Nanošenje maslinovog ulja kapaljkom je bolje nego ga sipati jer ćete izbeći upotrebu prevelike količine, koja bi mogla da nakupi sediment u šarki i pogorša problem.

Stavite vazelin na šarke

Mnogi u kućnim apotekama imaju vazelin, koji ima veoma širok spektar primene zahvaljujući svojoj gustoj, voštanoj konzistenciji, što će takođe pomoći u smanjenju trenja u šarkama. Utrljajte ga na spoljašnju stranu šarke, postepeno trljajući u pukotine. Koristite pamučni štapić da nanesete vazelin dublje u šarke.

Pospite šarke bebi puderom

Ako vaša vrata i dalje škripe nakon čišćenja i podmazivanja, problem može biti trljanje vrata o okvir, što se često može rešiti nanošenjem pudera za bebe na vrata. Koristite četkicu za zube da nežno utrljate prah.

Pospite šarke bebi puderom

Ako vaša vrata i dalje škripe nakon čišćenja i podmazivanja, problem može biti trljanje vrata o okvir, što se često može rešiti nanošenjem pudera za bebe na vrata. Koristite četkicu za zube da nežno utrljate prah.

Završite brusnim papirom

Ako i dalje postoji neka buka, možda ćete morati da obrusite sve neravne delove. Provucite komad brusnog papira duž ivica vrata, brušite delove bliže okviru vrata. Koristeći brusni papir, polirajte delove koji izgledaju previše blizu okvira. Iako ovaj korak traje malo više vremena, definitivno bi trebalo da reši problem škripe ako prethodni koraci nisu.

Stručnjak naglasio koliko puta bi trebalo da perete prostirku za kupatilo

Preuzmite android aplikaciju.