Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како поправити врата која шкрипе?

Ако научите како да поправите врата која шкрипе, нећете пожалити јер ретко постоји нешто тако иритантно као стално шкрипање сваки пут када неко уђе или изађе из собе. А решење проблема може бити тако једноставно да апсолутно нема смисла трошити новац на професионалце.
Фото: Pixabay/qimono

Врата која шкрипе у вашем дому сметају, посебно ако желите мир и тишину. А вероватно ће највише шкрипати врата која се највише користе.

Нажалост, то значи да бука може врло брзо постати неодољива. Срећом, прилично је лако научити како поправити шкрипа врата. Потребни су вам само неки основни алати и 10 минута.

Почните тако што ћете проверити шарке

У већини случајева, шкрипа врата узрокована је трењем у шаркама. Можда су се тамо скупиле прљавштина и прашина или је то само недостатак подмазивања. Ако шарке врата изгледају прашњаво, масно, зарђало или прљаво, знаћете и узрок шкрипе. 2. Очистите шарке Користите влажну крпу да очистите шарке и гвожђе делове врата и уклоните прашину или прљавштину. Понекад чишћење површине може бити довољно да спречи шкрипање врата, али ако не, и даље ће омогућити мазиву коју нанесете да боље продре у шарке. Корисно је често чистити шарке врата како бисте спречили накупљање прашине и прљавштине. За чишћење можете користити и алкохолно сирће које ће све разградити и шаркама вратити сјај.

Користите WD-40

Након што сте темељно очистили шарке, нанесите мало WD-40 на њих. Ово ће их подмазати и спречити шкрипање шарки. Након прскања или размазивања WD-а, отворите и затворите врата док се шкрипање не смањи или потпуно нестане.

Пробајте са мало маслиновог уља

Стручњаци препоручују коришћење маслиновог уља као алтернативе WD-40. Ако тражите брзо решење и немате WD код куће, маслиново уље може добро да функционише. Наношење маслиновог уља капаљком је боље него га сипати јер ћете избећи употребу превелике количине, која би могла да накупи седимент у шарки и погорша проблем.

Ставите вазелин на шарке

Многи у кућним апотекама имају вазелин, који има веома широк спектар примене захваљујући својој густој, воштаној конзистенцији, што ће такође помоћи у смањењу трења у шаркама. Утрљајте га на спољашњу страну шарке, постепено трљајући у пукотине. Користите памучни штапић да нанесете вазелин дубље у шарке.

Поспите шарке беби пудером

Ако ваша врата и даље шкрипе након чишћења и подмазивања, проблем може бити трљање врата о оквир, што се често може решити наношењем пудера за бебе на врата. Користите четкицу за зубе да нежно утрљате прах.

Поспите шарке беби пудером

Ако ваша врата и даље шкрипе након чишћења и подмазивања, проблем може бити трљање врата о оквир, што се често може решити наношењем пудера за бебе на врата. Користите четкицу за зубе да нежно утрљате прах.

Завршите брусним папиром

Ако и даље постоји нека бука, можда ћете морати да обрусите све неравне делове. Провуците комад брусног папира дуж ивица врата, брушите делове ближе оквиру врата. Користећи брусни папир, полирајте делове који изгледају превише близу оквира. Иако овај корак траје мало више времена, дефинитивно би требало да реши проблем шкрипе ако претходни кораци нису.

Stručnjak naglasio koliko puta bi trebalo da perete prostirku za kupatilo

Преузмите андроид апликацију.