Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како пити бурбон? – Све што треба да знате о овом пићу како не бисте направили грешку у дегустацији

Бурбон је јединствена врста алкохолног пића, чија дегустација постаје прави ритуал – сложен и пун суптилних правила.
Фото: Pexels/mographe

Није у питању само нагињање чаше, већ и одговарајућа припрема, избор чаше и атмосфера у којој пијемо. Ево савета који ће вам омогућити да уживате у пуном укусу Бурбона и избегнете грешке.

Одабир праве чаше

Први корак ка правилној дегустацији је одабир праве чаше. Популарне опције укључују класичну, чврсту чашу са дебелим дном, савршено за друштвена окупљања. Други избор је чаша Гленцаирн – уска на врху и широка у дну – која боље истиче ароме пића, што је чини идеалном за дегустацију у интимним окружењима.

Уметност мирисања – како осетити арому бурбона?

Исправно мирисање бурбона кључно је да бисте ценили његову арому. Специјалисти препоручују нежно померање чаше испод носа, са благо отвореним устима – то вам омогућава да избегнете доминацију јаких алкохолних испарења која могу пореметити перцепцију мириса. Неке ароматичне ноте, као што су ванила, карамела или зачини, су уочљивије са тако суптилним методом мирисања.

Вода и лед – да ли треба разблажити Бурбон?

Разблаживање Бурбона водом или додавање леда је дискутабилно. Френк Кајафа, аутор књиге „The Waldorf-Astoria Bar Book“, сматра да мала количина воде може „отворити“ укус алкохола, али превише воде или леда може да га надјача.

Што је коцка леда већа, то се спорије топи, а укус бурбона се постепено мења, што је и пожељније. Неки познаваоци сматрају да лед слаби аутентичност укуса, па је најбоље проверити како дато пиће реагује на хладноћу и воду.

Савет: Што је бурбон јачи, то је боље разблаживање да би се неутралисала оштра горчина без губитка нијанси укуса.
Која храна најбоље иде уз Бурбон?

Уз Бурбон најбоље иде говедина. Без обзира да ли је у питању бифтек, хамбургер или тартар, говедина и Бурбон су добар стари пар. Слаткоћа пића савршено се комбинује са зачињеном говедином.

Стручњаци такође предлажу да пробате Бурбон са млечном чоколадом и плавим сиром. Комбинација може бити контроверзна, али даје невероватно искуство укуса према љубитељима овог алкохола.

Дегустација бурбона – колико дуго треба да траје?

Стручњаци предлажу правило три гутљаја: први открива „пупољке“ укуса, други даје пуну слику, а трећи вам омогућава да цените суптилности и откријете мање очигледне ноте. Дужа дегустација вам помаже да разумете пун укус, што је посебно вредно за префињеније сорте бурбона. Неки људи воле да поједу неколико зрна кафе пре него што пију бурбон, што чини укус алкохола интензивнијим.

Пијење бурбона почиње етикетом

Да бисмо боље разумели са каквом врстом пића имамо посла, требало би да се фокусирамо на његову етикету. Не ради се о визуелној страни, већ о количини информација. Пажљиво читање етикете откриће кључне информације као што су време старења, место производње и проценат АБВ. Неке боце садрже детаљније информације као што су белешке о дегустацији, укуси и историја бренда, али чак и само сазнање како је Бурбон произведен. Штавише, етикета ће такође пружити информације које ће објаснити зашто Боурбон кошта толико.

Учење о дестилерији може довести до бољих избора

Да бисте боље разумели Бурбон и шта он доноси, морате да научите о дестилеријама које га производе. Вреди погледати карактеристичне методе производње, историју бренда и општу филозофију и радни етос. Неки дестилатори се фокусирају на иновације, други се држе традиције. Неки објављују нове сорте бурбона сваке године, други нуде само неколико класика.

На пример, можда мислите да су Jim Beam, Maker’s Mark и Basil Hayden одвојене, конкурентске компаније, иако су у ствари у власништву једног већег бренда који се зове Beam Suntory. Вреди проширити своје знање о овом пићу. Ако је могуће, вреди да и сами научите како се производи Бурбон. Доживљавање сложеног процеса производње може резултирати уважавањем укуса и дати потпуно нову димензију дегустацији.

Бурбон треба правилно складиштити

Правилно складиштење Бурбона је кључно. Ово пиће треба чувати на месту са константном температуром, далеко од сунчеве светлости и топлоте. Бурбон такође не треба чувати у замрзивачу или фрижидеру. За разлику од вина, Бурбон не стари након флаширања, тако да једном правилно запечац́ен, он ц́е задржати својства укуса годинама.

Вреди експериментисати

Многи љубитељи Бурбона упадају у колотечину. Једном када се комбинација уклопи, понекад остаје са њима до краја живота. Међутим, вреди бити отворен за нова искуства. Бурбон је алкохол који се може комбиновати, а сваку дестилерију карактерише индивидуални укус и палета доживљаја. Стога је вредно експериментисати и проширити своје хоризонте.

Дегустација Old Fashioned без сламчице

Бурбон, посебно у облику класичног Old Fashioned коктела, треба да се пије без сламчице. Нажалост, сламчица пригушује ароме пића, што значајно ограничава доживљај пуног укуса – посебно када се коктел комбинује са кором поморанџе.

Fizička aktivnost u trudnoći i nakon porođaja poboljšava kvalitet majčinog mleka

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке