Почетна > Нови Сад
Зелени град Нови Сад

Како је Нови Сад постао један од најзеленијих градова Србије?

„Нови Сад је у последњих десет година издвојио преко три милијарде динара за унапређење, радили смо мултидисциплинарно, бавили се и водом и ваздухом и озелењавањем и позитивни ефекти су видљиви“, рекла је на гостовању телевизији К1 Мира Раденовић, чланица Градског већа Новог Сада за, између осталог, заштиту животне средине и одрживи развој.
Фото: Градске инфо
Она је истакла да је посебно поносна на озелењавање града, те да је град после 40 година добио нове паркове.

„Ове године смо планирали и пројектовали и парк код СПЕНС-а, што је у самој сржи и централном делу Новог Сада, где ћемо у 2023. години једну урбану средину претворити у зелену оазу“, рекла је Раденовић.

Раденовић је истакла да је Нови Сад први град који је делио субвенције за куповину новог бицикла, а на досадашња три позива за њихово дељење конкурисало је укупно више од 30.000 Новосађана.

Професор Технолошког факултета у Новом Саду Предраг Којић рекао је да је тренутно највећи проблем града несанитарна депонија, која ће ускоро постати санитарна кроз нови пројекат.

„Ми тренутно реализујемо пројекат нове санитарне депоније, трудићемо се да третирамо сав пристигли отпад, а само 10% од укупног отпада ће се депоновати. Ствараћемо рециклабиле, материјал који може да се рециклира, али и енергенте“, рекао је Којић додајући да тренутно нема никакав сличан пројекат у Србији, али да постоји тежња у сваком граду да се са тим почне.

У пројекту су учествовали професори са Технолошког факултета, Природно-математичког факултета и Факултета техничких наука у Новом Саду, уз тим пројектаната и људе уз јавног сектора.

„Пројекат је прошао озбиљне ревизије Европске комисије (ЕУ) и оцењен је као један од најбољих пројеката које је до сада Европска комисија радила у Србији“, рекла је Мира Раденовић.

Она је истакла да је следећи план за Нови Сад изградња ботаничке баште, друге ботаничке баште у Србији.

Поред тога, радиће се и на систему управљања отпадним водама и изградњи централног пречистача воде, а Раденовић је истакла да су у питању пројекти вредни више од 100 милиона евра, за коју ће бити потребна стручна помоћ универзитетских професора, као и новац који се за ове пројекте мора обезбедити.


Kako će izgledati novi stambeni kompleks na Mišeluku? (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.