Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Како је некадашње стовариште дрва постало музеј уметности (ФОТО/ВИДЕО)

У прелепој палати која се налази у новосадској Дунавској улици, на броју 29, грађеној за породицу Шоман данас се налази Збирка стране уметности музеја Града Новог Сада.

Зграда је изграђена у необарокном стилу, по пројекту архитекте Франца Воруда и својим изгледом одлично се уклопила у амбијент Дунавске улице.

На уличној фасади су три осе отвора, док се у средишту приземља налазе већа застакљена дрвена врата, а десно и лево од њих по један полукружни отвор. Посебно упечатљив мотив на фасади овог објекта представљају четири масивна јонска стуба, који фланкирају отворе спрата. Зидани балкон има ограду од балустера.

Својом необичношћу посебно се истичу четири металне вазе, постављене на осе стубова. У њиховој позадини налази се криволинијска атика, са још једном вазом и мансардни кров покривен плочама од поцинкованог лима.

Ова палата имала је помало неславан почетак.

Наиме, у почетку се у њеном приземљу налазила каменорезачка радња, док се у позадини налазило складиште и стовариште робе.

Током година власници и корисници су се мењали, баш као и намена објекта, па је осато податак да је средином тридесетих година 20. века она служила као стовариште дрва и грађевинског материјала.

 

Тек од 1968. године некадашња палата породице Шоман постаје установе културе и у њу се смешта Збирка стране уметности музеја Града Новог Сада, легат новосадског лекара др Бранка Илића.

Наиме, 1966. године Бранко Илић, новосадски лекар, поклонио је Новом Саду и Војводини своју ликовну збирку, која се састојала од 136 слика страних мајстора, 279 предмета и скулптура, стилског намештаја и других предмета примењене уметности.

Др Илић био је неуморни колекционар неколико деценија. У својој колекцији чувао је дела уметника Француске, Немачке, Италије и Аустрије, настала од 16. до краја 19. века.

Kako je i kada sud postao muzej? (FOTO/VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.