Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Како је и када суд постао музеј? (ФОТО/ВИДЕО)

Првих година 20. века, на месту гостионице „Код енглеске краљице” подигнута је Судска палата, док се данас ту налази Музеј Војводине.

Зграда је саграђена према пројекту архитекте Ђуле Вагнера, у стилу класицизма. Главна фасада обложена је снажним фронтисписом, средњи корпус наглашен је двема куполама и репрезентативним улазом, над којим је мали балкон.

Градњу објекта, која је започета 1892. године, испочетка је кочио спор са војним властима, које су се противиле градњи новог објекта у близини Мостобрана и две касарне.

Спор је решен тек шест година касније, па је градња настављена 1898. године и трајала је до 1900. године, прeма пројекту архитекте Ђуле Вагнера, у стилу класицизма.

Тада је шири простор испред ове палате лепо уређен, засејана је трава, засађено дрвеће, а кроз травњак су направљене земљане стазе.

До 1941. године овде су били: Новосадски краљевски Судбени сто, новосадски Срески суд, Државно тужилаштво, Касациони суд Б одељење, Касациони, Окружни и Срески суд, Државни тужилац, Казниона државна, Истражни судија и Одветништво државно.
Фото: Градске инфо

Током Другог светског рата у овој згради се налазила испостава Мађарске контрашпијунаже, успостављена на почетку рата 1941. године.

После рата, у овој згради су се налазили Општински и Окружни суд и тужилаштва.

Зграда Суда је 1960-тих година додељена Музеју Војводине. Последње одељење Општинског суда исељено је из овог објекта 31. децембра 1969. године, а након тога се приступило адаптацији зграде за потребе Музеја Војводине.
Фото: Градске инфо

Радови су отпочели 1972. године, а усељење у ову зграду завршено је тек у другој половини 1974. године. Током 1976. године адаптација је настављена и трајала је све до 1986. године.

Стална поставка Музеја Војводине отворена је 1990. године, презентује развитак људског друштва на подручју АП Војводине, а чини је преко 4.000 експоната.
Фото: Градске инфо

Једни од многобројних експоната, можемо слободно рећи најпознатији и највреднији су три римска позлаћена парадна шлема из 4. века.

Фото: Музеј Војводине/В. Величковић

Позлаћени римски шлем пронађен је у селу Беркасово код Шида 1955. године, заједно са још једним шлемом и деловима војничке опреме римског коњичког официра.

Израђен је од гвожђа, позлаћене сребрне оплате и украшен стакленим имитацијама драгог и полудрагог камења.

Музеј Војводине је комплексна, матична установа за све музеје у Војводини, која прикупља, обрађује, чува и презентује покретно културно наслеђе, из времена од пре 8.000 година до данас, на простору Аутономне покрајине Војводине.

Фото: Градске инфо

Музеј Војводине ствара посебне програме како би укључио и инспирисао што више људи да упознају културно наслеђе као наслеђе целог човечанства, у циљу развијања свести о његовом значају и неопходности очувања за будућа поколења.

Зато, уколико до сада нисте, обавезно одвојте време да обиђете ову јединствену установу у нашем граду. Осим лепе архитектуре, можете погледати и занимљиве експонате.

Znate li koja zgrada u Novom Sadu nosi naziv „Dom kralja Aleksandra I Ujedinitelja?“ (FOTO/VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.