Legendarna Cezar salata postoji već dugi niz godina, a pored originalne verzije, postoji mnogo varijacija. Da li ste znali da zapravo potiče iz Meksika?
Ukusna cezar salata, po originalnoj recepturi, priprema se sa zelenom salatom i krutona, a zatim dopunjuje sastojcima po izboru, od kojih su najpopularniji jaja, senf, beli luk, parmezan i crni biber. Preliv se obično sastoji od maslinovog ulja i soka od limuna ili limete, ali iako danas ima mnogo varijacija, ne možemo sa sigurnošću da znamo koji je recept i tačno koje sastojke koristio njegov tvorac Cezar Kardini.
Ono što se zna je da je ovaj italijanski imigrant prvi put pripremio u svom restoranu Cezar u Tihuani u Meksiku 4. jula 1924. godine.
Spontano je pomešao dostupne sastojke pred gostima i prijateljima i napravio jednu od najpoznatijih salata na svetu. Nepotrebno je reći da je recept, koji je prema ovim pričama nastao slučajno, zaživeo i dopao se mnogima, a dve godine kasnije dobio je svoj nastavak ili neku drugu verziju. Cezarov brat Aleks je potom originalnom receptu dodao inćune ili vusterširski sos, koji se takođe od njih sastoji, i nazvao ‘novu’ salatu Aviator salata.
Postoje mnoge druge priče i legende koje govore da su salatu izmislili kuvari restorana Cezar, dok drugi veruju da je originalni recept (i prvi koji je napravljen) za nju onaj koji sadrži vusterširski sos.
U svakom slučaju, jedno je sigurno, ova salata je i danas veoma popularna, a čini se da će tako i ostati u bliskoj budućnosti. Dakle, ako je još niste pravili , pravo je vreme da to učinite.
Sastojci za salatu:
- 2 čena belog luka
- 4 fileta inćuna (opciono)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica sveže mlevenog bibera
- 1 kašičica sveže ceđenog limunovog soka
- 1 kašičica Vusteršir sosa (opciono)
- 1/2 kašičice Dijon senfa
- 1 velika šolja ulja
- 500 grama zelene salate
- 100 grama sveže narendanog parmezana
Priprema:
U drvenu činiju za salatu stavite seckani beli luk i seckane inćune, ako ih koristite, i posolite. Zatim ih iseckajte viljuškom i dodajte biber, limunov sok, vusteršir sos, senf i žumance. Promešajte i dodajte maslinovo ulje. Listove zelene salate iseckajte na komade od jednog do tri centimetra. Dodajte krutone, salatu i sir u činiju i dobro promešajte. Po želji, pre serviranja narendajte dodatni sir na salatu. Dodajte tome ako želite: čeri paradajz, seckanu piletinu, crni luk ili druge sastojke koje volite.
Prijatno!
Započnite dan na najbolji način uz nekoliko trikova koji će vam poboljšati raspoloženje
Preuzmite android aplikaciju.