Легендарна Цезар салата постоји већ дуги низ година, а поред оригиналне верзије, постоји много варијација. Да ли сте знали да заправо потиче из Мексика?
Укусна цезар салата, по оригиналној рецептури, припрема се са зеленом салатом и крутона, а затим допуњује састојцима по избору, од којих су најпопуларнији јаја, сенф, бели лук, пармезан и црни бибер. Прелив се обично састоји од маслиновог уља и сока од лимуна или лимете, али иако данас има много варијација, не можемо са сигурношћу да знамо који је рецепт и тачно које састојке користио његов творац Цезар Кардини.
Оно што се зна је да је овај италијански имигрант први пут припремио у свом ресторану Цезар у Тихуани у Мексику 4. јула 1924. године.
Спонтано је помешао доступне састојке пред гостима и пријатељима и направио једну од најпознатијих салата на свету. Непотребно је рећи да је рецепт, који је према овим причама настао случајно, заживео и допао се многима, а две године касније добио је свој наставак или неку другу верзију. Цезаров брат Алекс је потом оригиналном рецепту додао инћуне или вустерширски сос, који се такође од њих састоји, и назвао ‘нову’ салату Авиатор салата.
Постоје многе друге приче и легенде које говоре да су салату измислили кувари ресторана Цезар, док други верују да је оригинални рецепт (и први који је направљен) за њу онај који садржи вустерширски сос.
У сваком случају, једно је сигурно, ова салата је и данас веома популарна, а чини се да ће тако и остати у блиској будућности. Дакле, ако је још нисте правили , право је време да то учините.
Састојци за салату:
- 2 чена белог лука
- 4 филета инћуна (опционо)
- 1 кашичица соли
- 1 кашичица свеже млевеног бибера
- 1 кашичица свеже цеђеног лимуновог сока
- 1 кашичица Вустершир соса (опционо)
- 1/2 кашичице Дијон сенфа
- 1 велика шоља уља
- 500 грама зелене салате
- 100 грама свеже наренданог пармезана
Припрема:
У дрвену чинију за салату ставите сецкани бели лук и сецкане инћуне, ако их користите, и посолите. Затим их исецкајте виљушком и додајте бибер, лимунов сок, вустершир сос, сенф и жуманце. Промешајте и додајте маслиново уље. Листове зелене салате исецкајте на комаде од једног до три центиметра. Додајте крутоне, салату и сир у чинију и добро промешајте. По жељи, пре сервирања нарендајте додатни сир на салату. Додајте томе ако желите: чери парадајз, сецкану пилетину, црни лук или друге састојке које волите.
Пријатно!
Započnite dan na najbolji način uz nekoliko trikova koji će vam poboljšati raspoloženje
Преузмите андроид апликацију.