Почетна > Бизнис
Бизнис

Како до нижих рачуна за енергију?

Сваки степен мање температуре у стану значи уштеду шест процената енергије. Уколико је кућа добро изолована и има квалитетне прозоре трошиће се и до шест пута мање енергије.
Фото: Unsplash/dominikkuhn

Док потрошачи још са нестрпљењем чекају очитавање бројила за октобарску утрошену струју, како би са првим наредним рачуном видели да ли су успели да уштеде тиме што су искључивали пуњаче из штекера, или што су домаћице стављале поклопце на шерпе док су кувале, из Агенције за енергетику Србије (АЕРС) стигле су нове препоруке како рационално трошити енергију.

Лепа вест је што је Србија успела да уштеди око 16 одсто електричне енергије за првих 17 дана овог месеца у односу на потрошњу 2021. у ово време. Из АЕРС-а апелују да ако домаћинства нису нашла нешто повољнији огрев, јер нема шта није поскупело, енергија мора рационално да се троши, пошто је великим делом необновљива.

Уколико је кућа добро изолована и има квалитетне прозоре трошиће се и до шест пута мање енергије, будући да се две трећине утроши за грејање. Нове пећи искористе и до 90 одсто горива, док старе око 50 процената.

Саветују да се приликом набавке уређаја води рачуна да величина одговара броју чланова домаћинства, учесталости коришћења и класи енергетске ефикасности. Наводе да уређаји А класе троше и до 45 одсто мање струје него стари. Препоручују уградњу термостатских вентила на радијаторе, собног термостата и регулацију на котлу чиме се потрошња може смањити и до петине.

Постављање изолационих трака у столарију и не заклањање радијатора намештајем је такође веома корисно. Напомињу да сваки степен мање температуре у стану значи уштеду шест процената енергије. Предлажу набавку бојлера одговарајуће величине и његово постављање што ближе месту потрошње. Бојлер ради уштеде треба држати подешен на температури између 50 и 60 степени, а укључивати ноћу у време четири пута јефтиније струје.

Фрижидер треба да одговара потребама, јер превелики расипа енергију пошто хлади исто без обзира на то колико је пун. Уз напомену да треба куповати фрижидере без стварања леда, препоручује се да његово место не буде поред извора топлоте. Из АЕРС-а упућују на коришћење штедљивих сијалица које са пет пута мањом потрошњом дају исто светла, и куповину сијалица енергетске А класе.

Нове машине за веш троше упола мање струје и воде него старе, а уз коришћење ефикасних средстава може се прати и на нижим температурама. Наводе и да машине за прање посуђа троше знатно мање топле воде него при ручном прању. Из АЕРС-а предлажу да мали кућни апарати што мање раде у стендбај режиму, јер тако троше и до петине енергије.

Građani Srbije najviše štede u evrima

Преузмите андроид апликацију.