Почетна > Бизнис
Бизнис

Грађани Србије највише штеде у еврима

Грађани Србије највише штеде у девизама и то 90 одсто у еврима, док је у последње време евидентирана и повећана штедња у рубљама, али не очекујемо њено значајно повећање, изјавио је данас председник Управног одбора Агенције за осигурање депозита Хасан Ханић.
Фото: Pixabay/geralt

Ханић је, уочи округлог стола о осигурању банкарских депозита, рекао да је штедња у рубљама последица већег броја грађана Русије који су у Србији отворили већи број компанија.

„Не очекујем перспективно да ће долазити до знатно већег пораста штедње у рубљама, јер се не очекује прилив Руса и других са руских говорних подручја, где се рубља користи као валута, у Србију”, рекао је он.

Грађани Србије штеде најчешће у девизама, од чега је 90 одсто штедња у еврима, рекао је он.

„Штедња грађана упркос свим неповољним утицајима, након извесног пада до кога је дошло у марту и априлу, веома се брзо опоравила. Дошло је до извесне промене структуре штедње у том периоду, смањен је део у динарима, а повећан у еврима, али се касније десио и обрнути процес”, рекао је он.

Изразио је очекивање да ће се због атрактивних камата, али и других погодности повећати динарска штедња, што води остваривању стратешких циљева у погледу динаризације.

„Тенденција динаризације је на срећу изражена у последњих неколико година. Удео динарске у укупној штедњи се повећава током времена”, рекао је он.

Говорећи о изазовима инфлације, Ханић је казао да ће и Народна банка Србије реаговати повећањем референтне камате, као што чине Европска централна банка и амерички ФЕД.

Bogatstvo najimućnijih Kineza palo najviše u dve decenije

Преузмите андроид апликацију.