Žudnja za slatkim često „pokvari” ishranu.
Znate onaj osećaj kada ste dobro jeli, ali ipak želite nešto slatko odmah posle? To je sasvim normalno, posebno kada znamo koliko šećera se dodaje u svakodnevnu hranu koju konzumiramo. Međutim, ako ste na dijeti, to nije baš dobro, posebno ako ne možete da odolite toj žudnji. Na sreću, postoje trikovi pomoću kojih možete otkloniti želju za slatkišima.
Pojedite kompletan doručak
Najvažnije je početi sa dobrim doručkom. Oni koji dan započnu obilnim zdravim doručkom bogatim vlaknima i ugljenim hidratima poput zobi i voća, kao i kvalitetnim proteinima poput mesa, jaja i mlečnih proizvoda, dan započinju sa stabilnim nivoom šećera u krvi. Inače, ljudi koji jedu veće doručke imaju manju želju za hranom uveče, a takođe bolje kontrolišu veličinu porcija.
Grickalice treba da budu ugljeni hidrati bogati vlaknima i proteinima
Važno je odabrati kvalitetnu užinu. Vlakna i proteini usporavaju varenje, što znači da se pre osećate siti i duže ostajete siti. Stoga, kada uparite ovo dvoje, stabilizujete nivo šećera u krvi i nivo energije. Kombinujte sir i voće, ili suhomesnate proizvode i pločicu od žitarica, razmislite o tostu od celog zrna sa puterom od kikirikija.
Ne gladuj
Ljudi često misle da je preskakanje obroka dobro i da su zdraviji, ali to će samo povećati želju za nezdravim stvarima. Kada su ljudi jako gladni, obično ne posežu za brokolijem. Umesto toga, oni traže nešto slatko da vrate šećer u krvi u normalu. Pad tog nivoa izaziva umor, glavobolju, a možete čak i iskusiti vrtoglavicu, drhtavicu ili mučninu. Češće jedenje i grickanje ugljenih hidrata ili proteina može sprečiti nagli pad šećera u krvi i pomoći u izbegavanju žudnje za slatkim.
Užina na suvim šljivama
Ako volite slatko, pokušajte da jedete prirodni slatkiš poput suvih šljiva. Prirodno su slatki i puni korisnih hranljivih materija koje pomažu zdravlju kostiju. Jedna studija je pokazala da ljudi koji su grickali suve šljive unose manje kalorija kasnije tokom dana od onih koji su grickali nešto drugo.
Vežbajte navike koje podstiču proizvodnju serotonina
Jedenje nečeg slatkog može vam dati osećaj trenutnog zadovoljstva, ali šta ako postoje drugi načini da to postignete?
Šećer može povećati količinu serotonina u mozgu. Pošto je to hormon za dobro osećanje, ljudi misle da žude za tom dozom serotonina kada žude za nečim slatkim. Na sreću, šećer nije jedini način da se stimuliše proizvodnja serotonina, vežbanje i boravak na suncu mogu da stimulišu osećaj sreće i stoga pomažu da se izbegne želja za slatkišima.
Dobar san
Ljudi se često fokusiraju na vežbanje i zdravu ishranu i zaboravljaju da je dobar san jednako važan. Ako ne spavate između 7 i 8 sati noću, to može izazvati disbalans hormona i izazvati jaču želju za slatkim i drugim „brzim“ ugljenim hidratima. Zato je važno da dobar i kvalitetan san bude vaš prioritet.
Jedite hranu bogatu magnezijumom
Ponekad, kada žudite za šećerom, vaše telo zapravo pokušava da vam kaže da mu nedostaje vitamin ili mineral. Jedan od neželjenih efekata nedostatka magnezijuma je žudnja za šećerom. Da biste to izbegli, jedite avokado, orašaste plodove i drugu hranu bogatu magnezijumom.
Preuzmite android aplikaciju.