Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да засадите и негујете зачинску башту у свом дому

Уберете и поједете ваших руку дело
Фото: Unsplash/Markus Spiske

Уколико волите да кувате здраву храну, направите у свом дому мини – башту са омиљеним зачинским биљем и имаћете свеже и ароматичне додатке јелима надохват руке када год вам затребају.

Чак и у малим становима можете гајити декоративно и укусно зачинско биље и током целе године имати биљке које ће одлично зачинити ваше кулинарске мајсторије. Ако у дому резервишете кутак за узгајање овог биља, уживаћете и у процесу гајења и у плодовима своје креативности.

Неке од биљака које можете гајити у дому су босиљак, рузмарин, жалфија, нана, оригано и першун.

Фото: Pexels/Quang Nguyen

Гајење зачинског биља заправо је врло једноставно. Потребне су само мале саксије и њихово постоље, земља, хумус и мало добре воље. Своју креативност можете изразити и прављењем и украшавањем саксија и полица за њих.

* Идеално место за саксије су столови постављени поред прозора или прозорске ивице на које су поређане саксије са биљкама.
* Ако планирате да биљке узгајате из семена, пратите упутства која су записана код произдвођача.
* Водите рачуна да увек имате чисте посуде, како се обољења не би преносила међу биљкама.
* Увек им обезбедите довољно светлости, нарочито младим изданцима, али их никако немојте дуго излагати директним сунчевим зрацима јер то овим биљкама генерално не прија.
* Увек добро проветрите просторију и довољно орошавајте и заливајте биљке, али водите рачуна да земља не буде превише натопљена и да не трули.

Фото: Pixabay/congerdesign

Поред тога што је изузетно здраво, зачинско биље је савршен додатак многим јелима.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.