Kada je u pitanju pravljenje snega od belanaca, stvari ponekad mogu poći naopako. Međutim, sa ovim trikovima sneg bi uvek trebalo da vam uspe.
Razlika između pravljenja snega u hladnijim uslovima ili na sobnoj temperaturi je u tome što na nižim temperaturama belanca treba duže da se stegne, ali kada se sneg napravi, on je stabilniji nego kada se radi u plastičnoj posudi i metlicama na sobnoj temperaturi (u ovom slučaju mešavina je brže gotova).
Takođe se kaže da su jaja koja nisu sasvim sveža, ili su stara tri ili više dana, bolja za pravljenje snega. Sneg od belanaca brže će biti gotov, a smesa će postati čvršća, ako je napravite u metalnoj posudi koju ste prethodno zajedno sa metlicama miksera stavili u frižider.
Ostavite da se ohladi deset minuta, a zatim odmah počnite da pravite sneg. Ako želite da sneg bude savršen, uverite se da su svi dodaci potpuno čisti, bez masnoće. Neki kulinari savetuju da činiju prekrijete polovinom limuna, jer se tako uklanjaju i najsitniji tragovi masnoće.
Kada odvojite belanca od žumanaca, pazite da ni mrvica žumanca ne završi u belancu, jer nećete dobiti dobru glazuru i kolač neće ispasti kako treba. Ako se to ipak dogodi, obavezno ga uklonite kašikom. Pre mešanja u belanca stavite prstohvat soli i tako ćete dobiti čvrstu smesu.
Umutite belanca prvo sporijom brzinom, pa pojačavajte. Ako recept zahteva da se u sneg doda šećer, počnite da ga dodajete polako tek kada dobijete čvrstu smesu. Šećer u prahu je uvek bolji izbor od običnog šećera.
Neki poslastičari dodaju šećer kada belanca tek počnu da pene, ali se u tom slučaju šećer zagreva na 100 stepeni Celzijusa, polako uliva, zatim se brzina mešanja povećava na najveću i mešavina se meša 10 minuta, dok postaje hladan i postaje čvrst.
Konditorski majstori dodaju i malo kiseline, na primer, nekoliko kapi limuna ili sirćeta, ali nakon dodavanja šećera.
To mu daje hrskavost spolja, a mekoću i lepljivost iznutra – ako pravite pudinge ili neki drugi desert u kome sneg od belanaca igra glavnu ulogu, kao samostalan desert ili kao spoljni dodatak, npr. tart.
Takođe, malo kiseline obezbeđuje stabilnost snega od belanaca. Možete biti sigurni da li je sneg od belanaca dovoljno čvrst kada okrenete posudu naopačke i smesa se ne pomera.
Preuzmite android aplikaciju.