Питали смо нутриционисту дијететичарку Јулијану Грујичић како да уживамо у храни током празника, а да останемо витки и здрави?

Празници су нам на прагу, и све нас очекују столови препуни разних специјалитета, којима је тешко одолети.
Празнична храна најчешће обилује засићеним мастима, шећером, соли, и врло је високе енергетске вредности, а када томе додамо изостанак физичке активности и кретања, повећање телесне тежине на крају јануара је скоро неминовно.
„Свеједно да ли сте гост или домаћин, направите план на почетку прославе у чему желите да уживате.Немојте јести баш све што се пред вас стави на сто, већ једите она јела која преферирате, али и с’ њима будите умерени, а приликом сервирања користите мање тањире.
Уколико сте сладокусац и желите да поједете колач или торту, онда прескочите предјело, поједите главно јело и на крају се засладите својом омиљеном посластицом. Ако сте пак љубитељ сирева, пршуте и ситних закуски, на крају прославе избегните слаткиш“, каже Јулијана.
Такође, нутрициониста саветује да Нову годину дочекамо без салата на бази мајонеза, павлаке, качкаваља:
„У предјелима нека доминирају свеже салате у којима је присутно поврће и нискомасна протеинска намирница попут меса или рибе, а редукујте калоричне дресинге. И покушајте да ову Нову годину дочекате без салата на бази мајонеза, павлаке, качкаваља.

За главна јела користите адекватну термичку обраду, кување, гриловање или печење на пек папиру. Нека уз главно јело буде присутна и салата на бази поврћа која ће допринети уносу витамина и минерала, али ће истовремено бити и извор влакана што продужава ситост након конзумирања оброка. Са меса и рибе обавезно скините кожицу“, каже стручњакиња.
А што се тиче алкохола, унос би требало ограничити на два пиће дневно:
„Велику количину празних калорија доносе нам алкохолна, газирана и енергетска пића. Препорука је да унос алкохола ограничите на 2 пића током дана, али уколико сматрате да ће већа количина алкохола допринети бољем дружењу и задовољству, онда додатно обратите пажњу на намирнице које ћете јести током прославе“, објашњава.

Унос воде, чајева и природних сокова се и током празника подразумева:
„Храну једите што спорије јер пребрза конзумација хране доводи до преједања! Увек имајте на уму да мозак информацију о ситости добија тек 20-ак минута од почетка оброка, стога једите лагано, добро жваћите храну и уживајте у њеном укусу.
Веома је важно да не претерате са количином пића и хране неколико дана у континуитету. Након новогодишње прославе или Божића, наредни дан започните лаганим доручком, воћном ужином или неким нискокалоричним млечним производом, а за ручак узмите чорбу од поврћа и рибу са свежом салатом, или лагано кувано јело са мањом количином меса.
Хидрирајте своје тело довољном количином воде, чајева и природним соковима. Само тако ћете смањити гликемијски индеx оброка (количину шећера), убрзати процес варења хране и смањити осећај умора и поспаности на крају дана.
Многима је време празника идеалан тренутак за психичко опуштање, физички одмор, као и уживање у разним ђаконијама, али добра је идеја припазити на количину и избор хране коју ћете појести, како би у 2022. ушли насмејани, ведри и витки“, поручује Јулијана.
Преузмите андроид апликацију.