Farbanje jaja je zabavna aktivnost u kojoj mogu da uživaju i mladi i stari. Iako ne znamo gde je tačno nastala ova tradicija, ljudi je neguju vekovima.
Zašto ne kada su šarena uskršnja jaja najlepši simbol Uskrsa.
Međutim, prilikom ukrašavanja uskršnjih jaja može se pojaviti jedan mali problem, a to je pucanje ljuske.
Iako nije smak sveta i takva jaja možemo da stavimo u rusku salatu, ili u mimoza salatu.
U nastavku možete pronaći korisne savete kako da izbegnete pucanje ljuske.
Uverite se da su jaja sveža
Pre svega, važno je da su jaja sveža. Ako ih nabavite na pijaci, možete da pitate tetku koliko su tačno stari, ali to nije slučaj ako ih kupujete u prodavnici. U ovom slučaju možete koristiti stari trik sa vodom. Stavite jaje u duboku posudu sa vodom. Ako pluta, znači da je star, a ako tone, znači da je svež.
Pazite na temperaturu
Drugi razlog zašto ljuska puca tokom kuvanja je nagla promena temperature. Zato izvadite jaja iz frižidera i držite ih na sobnoj temperaturi nekoliko sati pre nego što ih kuvate.
Boja jaja igra ulogu
Bela jaja su obično bolja za ukrašavanje jer se boja lakše prima i intenzivnija. Međutim, bela ljuska je krhkija, pa postoji mogućnost da se brže slomi. Kliknite na link da saznate kako izbeliti jaja pre ukrašavanja.
Nemojte prenatrpavati lonac
Ako stavite previše jaja u lonac, ona će se sudarati i ljuska će pucati. Isto će se desiti i ako kuvate jaja na previsokoj temperaturi. Zbog kipuće vode, jaja će se sudarati sa ivicama posude i na taj način pucati. Jaja mogu da popucaju i ako ih naglo prebacite iz ključale vode u ledenu.
Sirće i so
Naše bake su u vodu dodavale malo soli i sirćeta. Osnovna mera je bila jedna kašičica soli i jedna kašika sirćeta na litar vode. Ovi sastojci takođe pomažu u sprečavanju pucanja ljuske, a ako se dogodi, belanca neće ponestati već će se lepo kuvati.
Upoznajmo sa najnovijim načinima ukrašavanja jaja ovog Uskrsa
Preuzmite android aplikaciju.