Фарбање јаја је забавна активност у којој могу да уживају и млади и стари. Иако не знамо где је тачно настала ова традиција, људи је негују вековима.
Зашто не када су шарена ускршња јаја најлепши симбол Ускрса.
Међутим, приликом украшавања ускршњих јаја може се појавити један мали проблем, а то је пуцање љуске.
Иако није смак света и таква јаја можемо да ставимо у руску салату, или у мимоза салату.
У наставку можете пронаћи корисне савете како да избегнете пуцање љуске.
Уверите се да су јаја свежа
Пре свега, важно је да су јаја свежа. Ако их набавите на пијаци, можете да питате тетку колико су тачно стари, али то није случај ако их купујете у продавници. У овом случају можете користити стари трик са водом. Ставите јаје у дубоку посуду са водом. Ако плута, значи да је стар, а ако тоне, значи да је свеж.
Пазите на температуру
Други разлог зашто љуска пуца током кувања је нагла промена температуре. Зато извадите јаја из фрижидера и држите их на собној температури неколико сати пре него што их кувате.
Боја јаја игра улогу
Бела јаја су обично боља за украшавање јер се боја лакше прима и интензивнија. Међутим, бела љуска је крхкија, па постоји могућност да се брже сломи. Кликните на линк да сазнате како избелити јаја пре украшавања.
Немојте пренатрпавати лонац
Ако ставите превише јаја у лонац, она ће се сударати и љуска ће пуцати. Исто ће се десити и ако кувате јаја на превисокој температури. Због кипуће воде, јаја ће се сударати са ивицама посуде и на тај начин пуцати. Јаја могу да попуцају и ако их нагло пребаците из кључале воде у ледену.
Сирће и со
Наше баке су у воду додавале мало соли и сирћета. Основна мера је била једна кашичица соли и једна кашика сирћета на литар воде. Ови састојци такође помажу у спречавању пуцања љуске, а ако се догоди, беланца неће понестати већ ће се лепо кувати.
Upoznajmo sa najnovijim načinima ukrašavanja jaja ovog Uskrsa
Преузмите андроид апликацију.