Početna > Život i stil
Život i stil

Kako da sačuvate voće i povrće od truljenja

Pročitajte par saveta kako da sačuvate vaše sveže namirnice i da vam kvarljivo voće i povrće što duže potraje.
Foto: Pexels/Elimira Lotti

Jedna od najčešćih grešaka koja dovodi do kvarenja hrane je skladištenje voća i povrća preblizu.

Naime, nagomilavanje gasa etilena dovodi do njihovog kvara, a namirnice sa najvećom količinom ovog jedinjenja su jabuke, dinje, kajsije, banane, paradajz, avokado, breskve, kruške, nektarine, šljive, smokve i neko drugo voće.

Stoga smo vam pripremili nekoliko saveta kako da sačuvate vaše sveže namirnice i da vam kvarljivo voće i povrće što duže potraje.

Luk i krompir

Luk, krompir i ljutiku treba čuvati na hladnom i tamnom mestu da bi ostali sveži, poput korpe u ormanu ili podrumu. Izbegavajte skladištenje ovih proizvoda u plastičnim kesama jer to podstiče kvarenje. Kada se lik iseče, treba ga čuvati u kesi koja može da se zatvori i, naravno, da stoji u frižideru gde će trajati nekoliko dana. Možete ga odložiti i u posudi u zamrzivaču.

Citrus

Možete ih držati na sobnoj temperaturi, ali kada prođu vrhunac zrelosti, čuvanje u frižideru će im pomoći da traju duže. Isto važi i za paradajz i avokado.

Ako citrusi počnu da se kvare, možete da ih narežete i zamrznete. Zamrznuti citrusi su takođe i odlična zamena za kockice leda za piće.

Salata

Operite i lagano osušite lisnato povrće, labavo ga umotajte u papirne ubruse i čuvajte u posudi za skladištenje hrane kako listovi ne bi istrulili i uvenuli.

Začinsko bilje

Odličan način za čuvanje svežeg začinskog bilja je da ga iseckate i stavite u posude koje služe za pravljenje leda, i to sa malo maslinovog ulja. Čuvajte ih tako u zamrzivaču i, kada vam je potrebno za pripremu jela, samo ubacite gotovu kocku leda.

Foto: Pexels/Magda Ehlers
Jabuke i banane

Ako ih nećete odmah jesti, kupite banane kada su još malo zelene i čuvajte ih dalje od drugog voća u posudi za voće (one oslobađaju velike količine gasa etilena). Razmislite o tome da ih obesite negde da vise, kao u prodavnicama.

Čuvajte jabuke u nepokrivenoj posudi za voće na radnoj površini i van direktne sunčeve svetlosti.

Krastavci

Operite krastavce čim ih donesete kući iz prodavnice. Uverite se da su dobro suvi jer će ih višak vode pokvariti, a zatim ih umotajte u krpu ili peškir da biste sprečili njihovo dalje kvašenje. Čuvajte ih u frižideru u vrećici za višekratnu upotrebu.

Život i stil

Preuzmite android aplikaciju.