Početna > Život i stil
Život i stil

Kako da prepoznate pokvarena jaja?

S obzirom na to da su jaja jedna od najčešće konzumiranih namirnica, kako zbog jednostavne pripreme, tako i zbog nutritivne vrednosti, donosimo vam savete kako da duže očuvate svežinu, kao i trik kako da prepoznate da li su se pokvarila.
Foto: Pixabay/stevepb

Pre nego što dodate kutiju jaja u kolica za namirnice, obavezno je otvorite i proverite da li ima pukotina na ljusci. Čak i ako vidite pukotine na spoljnoj površini jaja, nemojte ih nositi kući. Drugi vizuelni znaci loše serije sirovih jaja u ljusci uključuju sluzavu ili praškastu površinu. 

Takođe možete proveriti svežinu jajeta testiranjem njegove plovnosti.

Ako, nakon što ubacite sirovo jaje bez ljuske u posudu sa hladnom vodom iz slavine, vidite da pluta, jaje je najverovatnije staro. Iako to ne znači da je nužno nebezbedno za jelo, vredi razmotriti ovo zapažanje i proveriti kako jaje miriše. Možda je najočigledniji znak da znate da li su vaša jaja još dobra ili su se pokvarila jeste da ih pomirišete.

Bilo da su kuvana ili sirova, pokvarena jaja imaju izuzetno oštar, sumporni smrad, pa ako vaša jaja imaju čudan miris i istekao im je rok trajanja, vreme je da ih izbacite.

Saveti za očuvanje svežih jaja

Evo nekoliko preporuka za održavanje i očuvanje svežih jaja:

Nakon što pokupite jaja iz prodavnice, odnesite ih kući u frižider što je pre moguće.

Ne ostavljajte ih dva sata ili više na sobnoj temperaturi.

Izbegavajte stavljanje jaja na vrata frižidera.

Ne samo da ih to čini podložnim pucanju usled čestog pomeranja vrata, već ovo područje takođe radi na nešto višoj temperaturi u većini modela frižidera, što može ubrzati njihovo starenje uz istovremeno smanjenje kvaliteta.

Čuvajte jaja u kutiji u kojoj su došla.

Ovi kontejneri su dizajnirani da minimiziraju gubitak vode i ublaže apsorpciju drugih aroma hrane u vašem frižideru, što može negativno uticati na kvalitet ukusa jaja.

Napomena:

Jaja je najbolje čuvati u najhladnijem delu frižidera, koji je obično pozadi blizu termostata. Kao što je ranije pomenuto, najpovoljnija temperatura za svežinu je oko 4 stepena, ako ne i niža.

Namirnice prepune proteina uz koje ćete lako smršati posle 40.

Preuzmite android aplikaciju.