Празници су увелико ту, а то значи да треба правилно да сачувате остатке хране! Немојте је бацати, има начина да јој продужите свежину!
Сезона празника окупља породицу и пријатеље, а забава и храна су неизбежни. Али шта радите са свим преосталим укусним јелима? Не дозволите да одлична храна пропадне – једноставно је одложите за касније! Али водите рачуна о својим остацима и чувајте их безбедно да спречите болест или кварење хране. Представљамо 7 корисних трикова да сачувате остатке хране!
1. Кувајте правилно
Први корак у правилном чувању остатака је кување хране на безбедној унутрашњој температури. Црвено месо као што су говедина, свињетина, котлети и печење треба да достигне минималну унутрашњу температуру од 62 степена. Пустите да месо одстоји најмање три минута пре сечења или јела. Млевено месо треба да се кува на минималној унутрашњој температури од 72 степена, а живина треба да достигне унутрашњу температуру од 74 степена.
2. Посуда за чувањео статака хране
Бактерије расту између 4 и 60 степени. Врућа храна треба брзо да се хлади. Препоручује се хлађење остатака у року од два сата од времена кувања или загревања. Баците сву храну која је стајала на собној температури дуже од два сата. Другим речима, најбоље је да своју кухињу одржавате организованом и очистите одмах након оброка.
3. Брзо хлађење хране
Сву преосталу храну чувајте у фрижидеру или замрзивачу што је пре могуће како бисте спречили раст бактерија. Сигурна температура складиштења је 4 степени или нижа. Најбоља пракса је поделити велике количине хране у мање, плитке посуде и исећи велике порције на мање комаде, што помаже да се храна брже охлади.
4. Замотајте и чувајте безбедно
Остатке не треба чувати у кухињском ормарићу, већ у фрижидеру или замрзивачу. Покријте све остатке тако што ћете их умотати у херметичку амбалажу или у кутије за складиштење. Ово уклања бактерије и мирисе док задржава влагу. Опште правило је да се остаци могу чувати у фрижидеру 3 до 4 дана, а у замрзивачу 3 до 4 месеца. Имајте на уму да смрзнути остаци могу изгубити влагу и укус када се дуже складиште
5. Одмрзавање остатака у кухињском судоперу
Пажљиво одмрзните остатке кроз различите опције. Користите фрижидер, хладну воду или микроталасну, иако је фрижидер најбоља опција. Након одмрзавања, храну треба јести у року од 3 до 4 дана. За одмрзавање у судопери, ставите остатке у непропусну посуду или пластичну кесу.
6. Поуздано загревање
Уверите се да су сви остаци хране поново загрејани на 74 степена. Супе и сосове треба довести до кључања. Покријте сву храну док се загрева тако да задржи влагу и да се равномерно загрева. Када је могуће, мешајте храну између подгревања.
7. Чување паметних порција
Понекад остаци хране могу трајати неколико оброка. Зато је паметно поделити велике количине остатака на мање порције пре замрзавања. То вам омогућава да распоредите своје оброке са мање отпада, и мање времена ћете да проводите у кувању, а више уживајући у вечери у својој кухињи. Када се бавите остацима хране, обавезно пратите горе наведене сигурносне кораке и држите доста кутија за чување хране у кухињским ормарићима.
Da vam ništa ne pokvari veliki dan: Najbolji datumi za venčanje u 2024. godini
Преузмите андроид апликацију.