Savršeno pečen krompir iz rerne je omiljen svima. Većina želi hrskav krompir sa mekom unutrašnjošću koji hrska pod zubima, a zatim se tope u ustima. Ali to nije lako postići. Međutim, postoji trik koji će vam pomoći u tome.
- Krompir uvek isecite na približno jednake delove tako da se istovremeno termički obrađuje.
- Ne pretrpajte pleh krompirom, jer se neće svi komadi dobro ispeći.
- Takođe, poželjno je da se krompir skuva do pola pre nego što ga stavite u rernu.
Profesionalni kuvari tvrde da će krompir biti hrskaviji ako ga prvo delimično skuvate u alkalnoj vodi, tačnije u vodi u koju ste dodali kašiku sode bikarbone.
Šta treba da uradite?
Krompir očistite, oljuštite i isecite na kockice iste veličine.
Stavite ih u zagrejanu vodu u šerpi koju ste posolili i u koju ste dodali jednu kašiku sode bikarbone, odnosno oko 4 grama.
Jedna kašika sode bikarbone dovoljna je za dva litra vode i dva kilograma krompira.
Kada voda provri, kuvajte krompir deset minuta.
Krompir neće biti potpuno skuvan, ali ćete moći delimično da prođete nožem kroz površinu tog gomoljastog voća.
Dok se krompir kuva, u drugom loncu zagrejte željenu masnoću sa začinskim biljem.
Zagrejte biljno ulje, pačju ili svinjsku mast na niskoj temperaturi i dodajte grančice ruzmarina, nekoliko čena belog luka i malo bibera.
Pustite da začini puste svoju aromu u masnoću.
Kada budete zadovoljni ukusom, procedite začine od ulja i ostavite sa strane.
Kada je krompir napola skuvan, dobro ga ocedite, pomešajte sa aromatizovanim uljem i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni Celzijusa.
Pecite ih oko sat vremena ili dok ne postanu hrskavi. Na pola pečenja protresite ih i okrenite.
Preuzmite android aplikaciju.