Početna > Život i stil
Život i stil

Kako da najlakše operete tepsije za pečenje?

Tepsije za pečenje su jedan od najčešće korišćenih predmeta u svakoj kuhinji i često je lako uočiti istrošenost nakon kratkog vremena. Ulje, hrana i mast mogu da se zalepe za metal, ostavljajući tamne mrlje i ugljenisane ostatke.
Foto: Pixabay/manfredrichter

Upotreba mašine za pranje sudova za uklanjanje mrlja može biti štetna i često neefikasna, odnosno može pogoršati izgled posuđa promenom boje.

Stručnjak za čišćenje  tvrdi da je to uzrokovano kombinacijom visoke toplote, mineralnog sadržaja vode i hemikalija koje se nalaze u tabletama za pranje sudova.

Vremenom će metalno posuđe, posebno aluminijum, izgledati pocrnjelo i zaprljano. Ona je objasnila da ako se tepsije ne očiste temeljno nakon upotrebe, preostalo ulje i hrana će dodatno zagoreti na tepsiji sledeći put kada se stavi u zagrejanu rernu.

Sami sapun i voda neće biti dovoljni za ribanje tvrdokornih mrlja, pa stručnjak preporučuje kombinaciju sode bikarbone i vodonik peroksida za čišćenje prljavštine i čađi.

Pomešajte jednu kašiku sode bikarbone sa dve kašike vodonik peroksida i rasporedite po posudi za pečenje. Ostavite da odstoji dva sata i obrišite vlažnim sunđerom. Umesto vodonik peroksida možete koristiti i obično belo sirće, mada ćete morati da promenite količine.

Pola šolje sode bikarbone pomešajte sa jednakim delovima sirćeta i sipajte u činiju, pa dodajte vrelu vodu. Ostavite da se namače 40 minuta pre ribanja.

Kako da očistite pokućanstvo bez deterdženta?

Preuzmite android aplikaciju.