Tepsije za pečenje su jedan od najčešće korišćenih predmeta u svakoj kuhinji i često je lako uočiti istrošenost nakon kratkog vremena. Ulje, hrana i mast mogu da se zalepe za metal, ostavljajući tamne mrlje i ugljenisane ostatke.
Upotreba mašine za pranje sudova za uklanjanje mrlja može biti štetna i često neefikasna, odnosno može pogoršati izgled posuđa promenom boje.
Stručnjak za čišćenje tvrdi da je to uzrokovano kombinacijom visoke toplote, mineralnog sadržaja vode i hemikalija koje se nalaze u tabletama za pranje sudova.
Vremenom će metalno posuđe, posebno aluminijum, izgledati pocrnjelo i zaprljano. Ona je objasnila da ako se tepsije ne očiste temeljno nakon upotrebe, preostalo ulje i hrana će dodatno zagoreti na tepsiji sledeći put kada se stavi u zagrejanu rernu.
Sami sapun i voda neće biti dovoljni za ribanje tvrdokornih mrlja, pa stručnjak preporučuje kombinaciju sode bikarbone i vodonik peroksida za čišćenje prljavštine i čađi.
Pomešajte jednu kašiku sode bikarbone sa dve kašike vodonik peroksida i rasporedite po posudi za pečenje. Ostavite da odstoji dva sata i obrišite vlažnim sunđerom. Umesto vodonik peroksida možete koristiti i obično belo sirće, mada ćete morati da promenite količine.
Pola šolje sode bikarbone pomešajte sa jednakim delovima sirćeta i sipajte u činiju, pa dodajte vrelu vodu. Ostavite da se namače 40 minuta pre ribanja.
Preuzmite android aplikaciju.