Početna > Život i stil
Život i stil

Kako da jedete špagete, a da se ne ugojite

Salate, nemasno meso, riba, zeleno povrće – siguran su put do gubitka kilograma. Ali, ne morate se odricati omiljenih špageta, ćufti, punjenih paprika, potrebno je samo da ih začinite na pravi način.
Foto: Pexels/Jane Doan

Nutricionisti kažu da začini poreklom iz Azije i Indije ubrzavaju metabolizam, smanjuju apetit i sprečavaju vraćanje kilograma jer onemogućavaju masne ćelije da se ponovo jave nakon gubitka težine.

I zato, ne štedite đumbir, kim, senf, crni biber, čili i cimet. Istraživanja pokazuju da samo jedna kašičica kima u jogurtu svakog jutra tokom tri meseca skida kilogram i po.

Možda vam zvuči malo, ali imajte u vidu da ništa drugo u ishrani ne morate da menjate. Kim odlično ide i u sosu bolonjeze. Ako ne volite kim, začinite jelo crnim biberom i čilijem jer ovi začini sagorevaju istu količinu kalorija kao i 20-ominutna šetnja.

Đumbir, osim što jača imunitet, topi i masti. Ubacite ga u prokuvanu vodu i napravite čaj. Đumbir u hrani ima isti efekat.

Odličan je i senf jer se pravi od slačice koja pripada istoj porodici povrća kao i brokoli, karfiol, prokelj, kupus. Ako kupujete gotovi senf u prodavnici, vodite računa da ne sadrži šećer, inače će njegova upotreba biti kontraproduktivna.

I za kraj, neka se na vašem meniju nađe cimet jer smanjuje nivo glukoze u krvi, a možete ga koristiti tako što ćete ubaciti kašičicu u biljni čaj.

Recept dana: Libanski sos od belog luka

Preuzmite android aplikaciju.