Салате, немасно месо, риба, зелено поврће – сигуран су пут до губитка килограма. Али, не морате се одрицати омиљених шпагета, ћуфти, пуњених паприка, потребно је само да их зачините на прави начин.
Нутриционисти кажу да зачини пореклом из Азије и Индије убрзавају метаболизам, смањују апетит и спречавају враћање килограма јер онемогућавају масне ћелије да се поново јаве након губитка тежине.
И зато, не штедите ђумбир, ким, сенф, црни бибер, чили и цимет. Истраживања показују да само једна кашичица кима у јогурту сваког јутра током три месеца скида килограм и по.
Можда вам звучи мало, али имајте у виду да ништа друго у исхрани не морате да мењате. Ким одлично иде и у сосу болоњезе. Ако не волите ким, зачините јело црним бибером и чилијем јер ови зачини сагоревају исту количину калорија као и 20-оминутна шетња.
Ђумбир, осим што јача имунитет, топи и масти. Убаците га у прокувану воду и направите чај. Ђумбир у храни има исти ефекат.
Одличан је и сенф јер се прави од слачице која припада истој породици поврћа као и броколи, карфиол, прокељ, купус. Ако купујете готови сенф у продавници, водите рачуна да не садржи шећер, иначе ће његова употреба бити контрапродуктивна.
И за крај, нека се на вашем менију нађе цимет јер смањује ниво глукозе у крви, а можете га користити тако што ћете убацити кашичицу у биљни чај.
Преузмите андроид апликацију.