Početna > Život i stil
Život i stil

Kako da jajima očistite cipele?

Znamo dobro koliko su jaja zdrava, a njihova velika prednost je što se mogu pripremiti na milion načina. Ali da li ste znali da nam mogu biti korisni na razne druge načine, ne samo kao obrok?
Foto: Pixabay/Peggychoucair
Nega kose

Umesto kupovine sintetičkih proizvoda za kosu, jednostavno možete koristiti jaja za pripremu domaće maske koja je jeftina i efikasna. Jaja sadrže mnogo proteina, kao i drugih minerala korisnih za kosu. Sve što treba da uradite je da ga utrljate i ostavite da odstoji neko vreme. U većini slučajeva, jednostavno nanošenje celog sirovog jajeta na čistu, vlažnu kosu, zatim ostavljanje oko 20 minuta i ispiranje, oslobodićete se neželjenih ulja. Ako imate masnu kosu, koristite samo belance, a za suvu kosu samo žumance.

Jaje kao čistač cipela

Ako nemate komplet za poliranje, ali želite da nosite svoje omiljene kožne cipele, jaja bi mogla biti vaš odgovor. Odvojite belanca od žumanca i mekanim sunđerom utrljajte u kožu dok se potpuno ne upije. 

Poboljšajte lošu kafu

Ako shvatite da vam je iznenada ponestalo pakovanja odlične kafe koju toliko volite i da se pokvarila, jaja bi vam mogla pomoći. Zdrobite ljuske jaja u filter sa mlevenom kafom pre kuvanja. Kafu će ostaviti glatkijom nego ranije jer će ljuske jajeta, koje su alkalne prirode, neutralisati kiselinski sadržaj kafe, čineći je mnogo ukusnijom.

Slikanje

Pre nego što su ljudi razvili tehniku slikanja uljem na platnu, jaja su se dugo koristila kao medij za slikanje. Jajčana tempera se sastoji od mešavine fino mlevenog pigmenta boje, male količine vode i žumanca. Međutim, žumance je bilo teško sačuvati, pa je svaki dan bilo potrebno mešati novu količinu. Međutim, ovu „temperu“ možete napraviti i sami. Sve što treba da uradite je da samljete kvalitetan pigment boje u pastu sa malo vode, a zatim dodajte malo žumanca.

Zašto je opasno pustiti decu da jedu ispred ekrana?

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake